Povratak

Akvaristika - tropske ribe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ribe

 

Bavljenje akvaristikom zahtjeva puno ljubavi i predanosti.  Akvaristika je jedan od najstarijih ljudskih hobija. Vrlo široka paleta disciplina izučavanja akvaristike od vrsta uređenja, tehničkih uvjeta, vrsta ribica te vrsta raslinja pretvorile su akvaristiku u vrlo kompleksan hobi. Iako pomalo zahtjevan, akvaristika je zapravo vrlo koristan hobi.

 

Slatkovodni tropski akvariji

Uređenje tropskog akvarija vrlo je kompleksan posao, iako uz malo volje i želje te poštivanje osnovnih postulata akvaristike, kao i korištenjem različite opreme koja je danas svima dostupna, nije pretjerano zahtjevno.

 

Slatkovodni tropski akvarij je vrlo čest u moderno opremljenim domovima te raznim privatnim i javnim prostorima. Osim što su lijepo uređeni tropski akvariji vrlo dekorativni,  imaju i dokazane terapeutske učinke.

 

Šarolikost i paleta raznih boja koju čine stanovnici akvarija (ribe i bilje) čine ga idealnim izborom koji može „oživiti“ svaki prostor.

 

Prilikom uređenja tropskog akvarija potrebno je paziti koje ribe i biljke se mogu kombinirati. Kako se na tržištu nalazi veliki broj različitih vrsta riba i bilja potrebno je malo iskustva i ponešto znanja kako bi se izbjegli mogući problemi koji nastaju kombiniranjem nekompatibilnih riba i bilja.

 

Tropski akvariji se dijele u nekoliko glavnih grupa s mnogo podgrupa kojih ima gotovo koliko i akvarija. Ni jedan akvarij nije isti, svaki je poseban na svoj način te se ne može reproducirati, odnosno kopirati u drugi. Uglavnom se dijele na akvarije sa živorotkama (guppy, platy, molly, švert), ciprinidima (barbusi), tetrama (kardinal, kongo, limun, serpa), ciklidima (afrički i američki) ili na akvarije koji pokušavaju reproducirati određene geografske biotope, kao što su primjerice jezero Malawi ili Tanganyika, s mnogobrojnim vrstama prekrasnih ciklida, amazonski biotopi (različiti američki ciklidi, živorotke ili tetre), biotop JI Azije (barbusi, zebrice, botie, cooliji) i sl.

 

Tropske ribice su u pravilu šarenije i življih boja nego hladnovodne ribice, tako da tropski akvariji dozvoljavaju puno veću kreativnost i maštovitost u uređenju akvarijskog prostora. Ljepota tropskog akvarija zasigurno plijeni pažnju svakog promatrača.

 

Za razliku od hladnovodnog akvarija, tropski akvariji zahtjevaju nešto više opreme. Od osnovne opreme potrebno je imati grijač, filter, pumpu za zrak i rasvjetu. Kako su u tropskim akvarijima zastupljene ribe iz različitih biotopa širom svijeta, tako su  biološki kao i fizikalno-kemijski parametri potrebni za život riba vrlo različiti. Ono što čini glavnu razliku od hladnovodnog akvarija je temperatura vode, a okvirno možemo govoriti o 25°C.