Povratak

Edel

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
edel lijeva
Jesam li prava životinja za tebe?
Edeli (Eclectus roratus) se smatraju mirnim velikim papigama koje traže vlasnika koji će ih voljeti i koji će im to rado pokazivati. Radi se o iznimno inteligentnoj životinji koja se nerijetko upušta u raznoliku interakciju s drugim živim bićima. Jako se voli maziti i igrati s vlasnicima i u tome jako uživaju. Treba im puno pažnje i ljubavi i u tom slučaju se jako vežu za vlasnike. Posljedično, nedostatak pažnje može ih baciti u depresiju koja vodi intenzivnom glasanju, ugrizima, čupanju perja,... kao i mnogim drugim simptomima poremećaja u ponašanju. Životni vijek edel papige je u prosjeku 30 godina. Međutim, postoje jedinke koje požive i preko 50 godina.

Odakle dolazim?
Prirodno stanište Edel papiga su Solomonska otočja, Bizmark i Admiralski arhipelag. Žive u šumama, savanama sa izoliranim stablima, a mogu se naći u područjima visoke i srednje vegetacije. U potrazi za hranom znaju se približiti poljuprivrednim, naseljenim mjestima.

Gdje volim živjeti?
Edelu treba omogućiti prostranu volijeru na koju treba postaviti prečku za sjedenje i objesiti drvenu igračku. Na taj način edela ćete odvratiti od nepoželjnog grickanja, npr. namještaja. Rijetko lete, više se vole šetkati i penjati pomoću kljuna. Tijekom toplog dijela godine treba ih se što više iznositi „na svježi zrak“. Naravno, ovdje bi ih trebalo maksimalno zaštititi od direktnog utjecaja visokih temperatura - trebaju biti u hladu i

zaklonjeni od propuha. Vrata krletke obavezno treba osigurati lokotom jer njihova otvaranja im često predstavljaju dodatni izazov koji poprilično brzo i uspješno rješavaju.


Kako sa mnom postupati?
Edeli su izvrsni ljubimci koje je moguće relativno brzo i lako pripitomiti. Smatraju se jednom od najboljih vrsta papiga općenito s mogućnosti oponašanja zvukova i govora. Nerijetko je moguće uočiti da oponašaju i određene ugodne zvukove ili pjesme „pjevuše“. U relativno kratkom periodu (uz adekvatan trud i zalaganje vlasnika) moguće je da počnu shvaćati većinu naredbi kao i da smisleno odgovaraju na njih. Ovdje je bitno napomenuti važnost činjenice da nisu zapostavljeni i usamljeni. Vole djecu, a lagano se sprijatelje i s drugim kućnim ljubimcima.


Što rado jedem?

Gotove sjemenske mješavine za velike papige obogaćene kikirikijem, orasima, bademima te ostala sjemenja bogata biljnim uljima, beta karotenom i kalcijem. Voće, povrće i zelenje treba činiti 25% prehrane.


Održi me fit i zdravim

Kao i za sve druge papige, simptomi neke bolesti su nadutost, apatija, odbijanje hrane ili vode, proljev, povraćanje, kihanje, vodene oči. Ukoliko edel ima neke od navedenih simptoma, svakako potražite savjet veterinara.

edel desna

Zdravlje
Edel je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno, a kandže nisu predugačke
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahan je i aktivan
 

Popis za kupnju:

• veći kavez
• prečke za sjedenje
• pojilica i hranilica
• gotova hrana za velike papige
• različite igračke
• poslastice
• vitaminski preparati