Povratak

Afrički tvor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

ferret

Jesam li prava životinja za tebe?
Afrički tvorovi su izuzetno simpatične životinjice i brzo prirastaju srcu. Zbog svog veselog karaktera privlače sve dobne skupine ljudi, no nije preporučljivo držati ih u kućanstvima s malom djecom. Velike su spavalice te su prikladni ljubimci i za one koji dosta vremena provode izvan kuće. Životni vijek im varira od 5 do 10 godina.


Odakle dolazim?
 
Tvorovi potječu od domesticiranog europskog tvora, a pretpostavlja se da su pripitomljeni prije 2500 godina. Latinski naziv je Mustela putorius furo, hrvatski naziv je pitoma vretica. Međutim, u narodu je najčešće korišten naziv afrički tvor ili ferret.


Gdje volim živjeti?
Tvorovi jako vole spavati, a ostatak dana vole istraživati, stoga im je potreban kavez minimalnih dimenzija 80x50x60cm. U kavez smjestite dekicu i/ili ležaljku, razne tunele, posudu za hranu i vodu koje se mogu pričvrstiti na stijenke kaveza te obavezno posudu za obavljanje nužde ispunjenu pijeskom za mačke. Ukoliko je tvor pušten u prostoriji ili po stanu, svakako obratite pažnju na to da se ne može negdje zavući, zakačiti kandžicom ili dospjeti do nečega što bi ga moglo ozlijediti.


Kako sa mnom postupati?
Tvorovi grizu (neki jače, neki slabije), stoga je potrebno dosta strpljenja da bi ih se od toga odviklo ili im se griženje dopuštalo samo tijekom igre. U početku će Vam za rukovanje možda biti i potrebna rukavica (ovisno o jačini ugriza), no kad jednom uspijete postići da tvor ne grize s namjerom da Vas ozlijedi, shvatiti ćete da se sav uloženi trud itekako isplatio. Tvorovi dosta vremena provode spavajući, no tih par sati dnevno koliko su budni, traže Vašu pažnju, te ih nemojte zanemarivati. Razne igre lovice ili skrivača u kojima sudjelujete zajedno s Vašim ljubimcem njemu su neizmjerna sreća, a Vas njegovo veselo glasanje, popularno nazvano doktanje, sigurno neće ostaviti ravnodušnim.


Što rado jedem?
Tvorovi spadaju u porodicu Mustelida (zvijeri) te su isključivi mesojedi. Njihova prehrana trebala bi se bazirati na kvalitetnoj hrani specijaliziranoj za tvorove (sa što manjim postotkom žitarica, zbog nemogućnosti probavljanja vlakana) ili na visoko kvalitenoj (superpremium) hrani za mačke. Možete ga hraniti i mesom (piletina, puretina, zečetina), sirovim ili prokuhanim u vodi bez začina i soli i dati mu tu vodu za piće umjesto vode iz  slavine, što će on s oduševljenjem prihvatiti. Također, može mu se povremeno davati i prepeličja jaja, maslinovo ulje, kao i poznata smjesa zvana duck soup koju možete pripremiti kod kuće. Nikako mu nemojte davati hranu i poslastice za pse i obavezno izbjegavajte slatkiše. Oni im se veoma sviđaju, no zbog zdravlja ih ne smiju komzumirati.


Odlike zdravog tvora:
- redovno jede, pije vodu i obavlja nuždu
- zainteresiran je za okolinu
- ima bijele zube i ružičast jezik i zubno meso
- bistre oči i čiste uši
- lagano vlažnu njuškicu

ferret2


Održi me fit i zdravim
Tvorovi su osjetljive životinje, podložne prehladi, a mogu oboliti od štenećaka, smrtonosne bolesti protiv koje se moraju cijepiti svake godine. Obolijevaju još i od inzulinoma, ECE i bolesti nadbubrežne žlijezde. Tvora je potrebno cijepiti protiv bjesnoće ukoliko izlazi van kuće ili je u doticaju s drugim životinjama.  Kod tvorova je općenito teško uočiti simptome bilo koje bolesti, te je poželjno čim primjetite da Vaš ljubimac odbija  hranu, ima problema sa stolicom, ili  je općenito bezvoljan, što prije otići veterinaru. Preko ljeta pazite da je tvor u klimatiziranoj prostoriji, a zimi da mu nije hladno. Tvora koji je kućni ljubimac, najbolje je kastrirati/sterilizirati prije početka perioda tjeranja, kako bi se izbjegli zdravstveni problemi.

ferrets-x2


Odrastao mužjak velik je 30 do 60 cm i teži od 1200 do 2000 grama, dok je ženka nešto sitnija, tjelesne mase 500 do 1000 grama. Tvorovi obožavaju šetnje i istraživanja te ih uz ormicu prikladne veličine i uzicu možete šetati prirodom. Nokte je potrebno redovno kratiti, no s posebnim oprezom da se ne bi zarezala žilica u sredini nokta, što može biti jako neugodno iskustvo i za Vas i za Vašeg ljubimca.


Volim li društvo

Tvorovi su zaigrane životinje, te jako vole društvo. No potrebno je prilikom prvih doticaja s drugim životinjama tvora držati pod nadzorom i pratiti reakcije. U većini slučajeva se dobro slažu s drugim tvorovima, mačkama i psima, no zbog svoje karnivorske prirode nagonski napadaju ptice i glodavce te ih nije preporučljivo ostavljati same u prostorijama s potencijalnim plijenom.


Popis za kupnju:
 
 
 • prostrana nastamba
• transporter
• kućica, tuneli
• posudice za hranu i vodu
• kvalitetna hrana za tvorove ili mačke
• posuda za WC i pijesak
• dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje nastambe                         
• škarice za nokte
• četka
• ležaljke
• igračke
• vitaminski dodaci
• orma i vodilica