Povratak

Alge u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam 50 l akvarij, jednu veliku i dvije male biljke te dvorac i 5 zlatnih ribica. Da li bih još mogla ubaciti žabicu ili čistača te kako se riješiti alga na staklu? 
Hvala. Manuela

O: Ne preporučujem Vam da povećavate broj ribica od broja kojeg sad imate. Svakoj ribici po centimetru duljine tijela, potrebna je 1 - 2 l vode,  uzimajući u obzir i konačnu veličinu koju dosežu kao odrasle jedinke. Prenapučenost akvarija dovodi do stresa, pada imuniteta i pojave bolesti. Ukoliko ipak želite povećati broj ribica, razmislite o većem akvariju.

Pojava modrozelenih algi govori nam da je narušena biološka ravnoteža u akvariju, odnosno u vodi su nastali idealni uvjeti za rast cijanobakterija. Najčešći uzroci koji dovode do stvaranja modrozelenih algi su: prenapučenost akvarija, velike količine hrane, neadekvatno osvijetljenje i filtracija, neredovita zamjena vode. U većini slučajeva posljedica su izloženosti akvarija direktnom sunčevom svijetlu ili neodgovarajuće umjetne rasvjete, unatoč primjene sredstava protiv algi. U takvim slučajevima raspon svjetlosti je između 490-720 nm, koji je idealan za razvoj cijanobakterija. Prvo mjesto na kojem ćemo ih primjetiti je akvarijsko staklo, gdje je neznatno strujanje zraka, a možemo ih uočiti i na ukrasnim predmetima u akvariju.

Alge su uklanjaju mehanički, kemijski i biološki. Već sama promjena vode i smanjivanje osvijetljenja dovesti će do poboljšanja. Kod promjene vode koristite već pripremljenu vodu sa sredstvima Aquatan, Aqua safe ili Nitrivec. Očistite i prokuhajte sav dekor u akvariju koji se može prokuhavati, a stakla možete očistiti običnom kuhinjskom spužvom (grublja strana) ili akvarijskim magnetima za staklo. Filter očistite u pripremljenoj vodi.

Za vodu možete koristiti sljedeća sredstva protiv algi: Dajana Pet Algicid, Algovec, od Tetre, Green-x od Hagene, Algo stop fix od Tetre, a mogu se koristiti i antibiotik eritromicin. Antibiotici neka budu rješenje samo u krajnjoj nuždi, jer osim algi uništavaju i pozitivnu floru u akvariju, što može dovesti do drugih problema. Ako je vaš akvarij izložen direktnoj sunčevoj svijetlosti, preselite ga na drugo mjesto, a za osvijetljenje koristite Sun Glo lampe, prema veličini akvarija.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.