Povratak

Alge u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zlatne ribice i zanimalo bi me zašto mi jedu bilje i zašto mi se prlja staklo od algi, a koristim tekućinu protiv algi?
Hvala,
Vedran

O: Nepravilna prehrana i prenapučenost akvarija, najčešći su čimbenici zbog kojeg zlatne ribice jedu biljke. Prehrana bi trebala biti biti primjerena ovoj vrsti ribica, te obogaćena vitaminima. Postoji niz različitih proizvođača koji su na tržište plasirali gotovu hranu za zlatne ribice, a to su Sera, Tetra, JBL i Nutrafin.

Uz takvu prehranu se mogu dodavati i vitaminski pripravci u vodu, koji će i pored ostaloga ojačati imunološki odgovor ribica. Treba obratiti pozornost i na količinu hrane koju dajete. Prevelike količine hrane mogu uzrokovati nadutost, dolazi do preopterećenja probavnoga sustava, što može rezultirati i uginućem. Sva ona količina hrane koja padne na dno akvarija je višak, i predstavlja otpad koji dodatno onečišćuje vodu, a može i pogodovati razvoju modro-zelenih algi. Ribice se hrane jedanput ili dva puta dnevno s vrlo malim količinama hrane.

Pojava modrozelenih algi govori nam da je narušena biološka ravnoteža u akvariju, odnosno u vodi su nastali idealni uvjeti za rast cijanobakterija. Najčešći uzroci koji dovode do stvaranja modrozelenih algi su: prenapučenost akvarija, velike količine hrane, neadekvatno osvijetljenje i filtracija, neredovita zamjena vode. U većini slučajeva posljedica su izloženosti akvarija direktnom sunčevom svijetlu ili neodgovarajuće umjetne rasvjete, unatoč primjene sredstava protiv algi. U takvim slučajevima raspon svjetlosti je između 490-720 nm, koji je idealan za razvoj cijanobakterija. Prvo mjesto na kojem ćemo ih primjetiti je akvarijsko staklo, gdje je neznatno strujanje zraka, a možemo ih uočiti i na ukrasnim predmetima u akvariju.

Alge su uklanjaju mehanički, kemijski i biološki. Već sama promjena vode i smanjivanje osvjetljena dovesti će do poboljšanja. Kod promjene vode koristite već propremljenu vodu sa sredstvima Aquatan, Aqua safe ili Nitrivec. Očistite i prokuhajte sav dekor u akvariju koji se može prokuhavati, a stakla možete očistiti običnom kuhinjskom spužvom (grublja strana) ili akvarijskim magnetima za staklo. Filter očistite u pripremljenoj vodi.

Za vodu možete koristiti sljedeća sredstva protiv algi: Algovec, od Tetre, Green-x od Hagene, Algo stop fix od Tetre, a mogu se koristiti i antibiotik eritromicin. Antibiotici neka budu rješenje samo u krajnjoj nuždi, jer osim algi uništavaju i pozitivnu floru u akvariju, što može dovesti do drugih problema. Ako je vaš akvarij izložen direktnoj sunčevoj svijetlosti, preselite ga na drugo mjesto, a za osvijetljenje koristite Sun Glo lampe, prema veličini akvarija.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet centru.