Povratak

Bakterijska infekcija - trbušna vodenica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ribu misgurnusa koja se sada nalazi u toplovodnom akvariju već 2 tjedna. Naime, zlatne ribice sam mijenjala za toplovodne. Sada je dobio kao neku mrenu preko oka, boja mu blijedi i ima crvenu fleku na trbuhu, a trbuh mu je kao naotečen malo. Zanima me razlog i da li je to znak bolesti i što da radim?
Unaprijed hvala,
Ivana

O: Prema opisu simptoma se može zaključiti kako se vjerojatno radi o bakterijskoj infekciji. Postoji mogućnost da se radi i o trbušnoj vodenici.

Kada se radi o trbušnoj vodenici, ribice, uz napuhnut trbuh, često imaju upaljen analni otvor, što se manifestira crvenilom kod podrepne peraje u području anusa. Uz navedeno, i oči mogu biti ispupčene. Liječenje trbušne vodenice je vrlo teško te terapije ne daju dobre rezultate.

Kod sumnje na trbušnu vodenicu uobičajeno se provodi takozvana "stamping out" metoda, odnosno takve ribice se što prije vade iz akvarija. Kako liječenje najčešće ne daje dobre rezultate, takve ribice je humanije eutanazirati, nego ih pustiti da se muče i ugibaju u bolovima. Nakon što se takve ribice odstrane, potrebno je dezinficirati kompletan akvarij, uključujući i šljunak, bilje, dekor, uglavnom sve što je u akvariju. Nakon što se akvarij dezinficira i ponovno zaciklira, u trajanju od minimum 14 dana, mogu se u njega vratiti ribice koje su u međuvremenu bile u karantenskom akvariju te za to vrijeme tretirane odgovarajućim lijekovima (Dajana FMC, JBL Furanol...). Akvarijsku opremu možete dezinficirati prokuhavanjem, akvarističkim pH minusom, hipermanganom i sličnim pripravcima.

Ukoliko se radi o infekciji drugim sojevima bakterija, tretman je nešto lakši i to nekim od mnogobrojnh preparata koji se mogu pronaći na tržištu, poput Bactopura (Sera), Furanola (JBL) i slično, po uputi proizvođača priloženoj uz svaki preparat.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr