Povratak

Bijela mrlja na oku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Najprije je počelo kao bijela mrlja preko oka koja se proširila i preko drugog. Koristili smo Tetra medica GoldMed ali se ništa nije desilo. To je bilo otprilike prije 3 tjedna, ribica se tada ponašala sasvim normalno, no sada se počela odvajati od drugih riba, satima pliva na mjestu i izgleda ko da stalno spava. Imamo akvarij od 54l s filterom i grijačem, imamo 2 carasa i 2 crvenkape i tog tužnog teleskopa, mijenjamo otprilike trečinu vode svakih 2 tjedna. Ostale se ribice ponašaju sasvim normalno. Što da radimo ili što radimo krivo?
Ivana

O: Ovakve promjene na očima najčešće se javljaju sekundarno, nakon primarne infekcije kojoj je žarište negdje drugdje u tijelu ili zbog loše kvalitete vode. Najčešće su to infekcije bakterijske, gljivične ili parazitarne etiologije.

Bijele nakupine na oku mogu biti posljedica i velike količine klora u vodi. Svakako testirajte klor, te po potrebi koristite sredstva za korekciju. Kod svake djelomične ili potpune zamjene vode koristite sredstva za pripremu vode koja vežu klor i teške metale, kao što je npr. Dajana Start plus.

Osim klora, uzrok mogu biti i druge tvari, pa je potrebno provjeriti kemijski sastav vode (pH, amonijak, nitrite, nitrate itd.). Potrebno je prethodno navedene parametre testirati barem jednom mjesečno, specijalnim testovima koje možete nabaviti u našim trgovinama.

Ovakve promjene mogu biti i posljedica mikrotrauma oka, koje najčešće prolaze same od sebe. Veće traume uzrokuju promjenu boje oka, a za posljedicu imaju sljepoću.

Primarne infekcije oka rijetke su, a najčešće su uzrokovana gljivicama Ichthyophonus hoferi ili bakterijama Vibrio (Myxobacteria) ili Pseudomonas, te metiljima. Ukoliko je oko ispupčeno, govorimo o exophtalmusu, poznatijem pod nazivom PopEye. PopEye može zahvatiiti jedno ili oba oka, a bolest obično ne zahvaća druge ribice u akvariju.

Ipak su ovakve promjene češće posljedica infekcija koje su primarno zahvatile neki drugi organ, a zbog pada imunološkog sustava dolazi do ovakvih promjena na oku. Kako je kod Vaše ribice evidentna promjena općeg stanja, najvjerojatnije se radi o infekciji. Svakako Vam savjetujem da povisite temperaturu vode na 30°C, te provedete liječnje čitavog akvarija, kako biste spriječili infekciju ostalih ribica. Temperaturu vode podižite dnevno za 1-2°C, te je na isti način nakon liječenja spuštajte.

Svakako pojačajte filtraciju i aeraciju vode. Savjetujem sredstvo Medi Mor koje ima široki spektra djelovanja protiv raznih gljivičnih, bakterijskih i parazitarnih infekcija. Kod primjene ovog sredstva važno se držati uputa koje propisuje proizvođač s obzirom na dozu preparata i dužinu liječenja. Nakon liječenja preporučuje se obnoviti filter bakteriju, sredstvom Dajana Biofiltr, kako bi se očuvala biološka ravnoteža akvarija. Uz ovo sredstvo koristite i multivitaminske pripravke, te Dajana Immunal dodatnu hranu za ribice, kako biste ojačali imunološki status ribica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr