Povratak

Bijela mrlja s naslagama kao vata

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam veliki problem i molim za pomoć i to jako hitno! Imam dvije pajčolanke, dvije zlatne ribice, nekakve šarene ne znam im ime i dva čistača. Ribice imam od kolovoza prošle godine. Akvarij je od 125 lit., uz njega smo kupili cijeli komplet koji ide (filter, pumpa, grijač), dodala sam i pumpu koja tjera zrak i stvara mjehuriće. Imam dvije biljke i jednu kao lopta što izgleda neka mahovina ili što. Temperatura vode je kroz dan 23°C, a kad ugasim lampe, kroz noć 22°C. Jedna pajčolanka je već više od tjedan dana jadna. Prije tjedan dana sam tretirala ribice Sera Bactopurom jer je imala krvave podljeve. Podljevi su se povukli, da bi se opet pojavili i nekakva bijela točka s naslagom kao vata.

Otišla sam u obližnji zoo centar i kupila od ARAMI Protoex (protiv bijelih točaka, parazita na koži i škrgama, truljenja peraja i plijesni). Time sam tretirala prije dva dana, malo se povuklo, podljev nije nestao, iako sam dodala i Baktopur, tretirala sam i jučer Protoexom, da bi se opet malo jače pojavile bijele nakupine. Ne znam gdje griješim, možda u svemu. Ne usudim se više tretirati i ostale ribe s time. Izvadila sam aktivni ugljen prije tretiranja, to znam da sam trebala. Vodu sam testirala ph testom, koji je pokazao 8, stavila sam ARAMI TROPI što mi je preporučila prodavačica, umjesto ARAMI PH-MINUS. Ali nisam primjetila nakon testiranja da je nešto puno svijetlija testirana voda .Čini mi se da je još uvijek 8. Vodu mijenjam jednom na mjesec, jer su mi rekli kad sam kupovala akvarij da češće nije potrebno. Molim vas pomoć! Ellen

O: U Vašem akvariju je prisutna infekcija. Najvjerojatnije je u početku infekcija bila bakterijske etiologije, koja zahvaća vanjske dijelove tijela i najčešće se očituje krvnim podljevima odnosno hematomima ili gubitkom i gnjiljenjem peraja ili može primarno zahvatiti unutrašnje organe te vrlo brzo rezultirati septikemijom. Kod unutrašnjih infekcija vrlo brzo dolazi do već spomenute septikemije unutrašnjih organa, što najčešće za posljedicu ima naglo uginuće bez manifestnih vanjskih znakova bolesti. Tek ponekad možemo zamijetiti promjene, u ponašanju ribica, održavanju ravnoteže (kada je zahvaćen plivaći mjehur), te prestanku uzimanja hrane. Bakterijske infekcije vrlo brzo se šire i zahvaćaju ostatak ribica u akvariju.
Neadekvatni uvjeti u akvariju, često pogoduju razvitku ovakvoga stanja te oslabljen imunološki status ribica. Ovakve infekcije zbog oslabljenog imunološkog statusa ribice, često se kompliciraju i sekundarnim mikroorganizmima, a najčešće dolazi do razvoja gljivičnih i parazitarnih infekcija. Gljivične infekcije očituju se bjelim nakupinama, poput vate na raznim djelovima tijela, dok parazitarne (Ichtioptiriasis) najčešće u obliku bijelih točkica, koje valasnici često uspoređuju sa zrncima griza. Šta je od ovoga kompliciralo primarnu bolest u Vaših ribica, teško je reći. No, svakako se radi o mješovitoj infekciji koju treba što prije tretirati. Za sada Vam preporučam zamjenu trećine vode te tretiranje čitavoga akvarija sa sredstvom Medi Mor, koji ima široki spektar djelovanja protiv bakterijskih, gljivičnih i prazitarnih infekcija. Svakako je potrebno držati se uputa koje propisuje proizvođač. Uz liječenje preporuča se korištenje vitaminskih preparata, da bi se podigao imunološki status u ribica.

Svakako Vam preporučam da za vrijeme liječenja podignete temperaturu vode na 30°C i to svaki dan za 1 - 2°C, te na isti način snižavate temperaturu nakon liječnja. Provjerite kakve su to šarene ribice i da li vrsta odgovara da borave zajedno s ostatkom ribica u akvariju te koliko ih je u akvariju. Ako ste kupili akvarij s kompletnom opremom, ne bi se smijelo dovoditi u pitanje adekvatnost filtracije i aeracije vode te osvijetljenje s obzirom na veličinu akvarija. Također za vrijeme liječenja možete pojačati aeraciju u akvariju.

S obzirom na litražu akvarija, nije potrebno mijenjati vodu svakih mjesec dana. Na taj način remetite biološku ravnotežu akvarija, koju je kasnije teško u vrlo kratkom roku obnoviti. Dovoljno je zamijeniti trećinu vode svaka 2 - 3 tjedna, a jednom u 3 - 4 mjeseca čitav akvarij očistiti. Uvijek koristite sredstva za pripremu vode, koja vežu klor i teške metale. Kada mijenjate vodu kompletno, tada bi akvarij trebao sa svom uključenom aparaturom biti 2 tjedna minimalno bez ribica, kako bi se razvila korisna filter bakterija. Prije stavljanja novih ribica u akvarij, svakako je potrebno provesti karantenu od minimalno dva tjedna, kako bi se na vrijeme uočile eventualne bolesti te na vrijeme tretirale. Svakako provjerite ponovo pH te nitrite, nitrate, amonijak, tvrdoću vode itd., te po potrebi korigirajte njihove vrijednosti.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr