Povratak

Bijela točkica na peraji zlatne ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Čitala sam vaša pitanja i odgovore o zlatnim ribicama i znam da su vam već postavili slična pitanja kao što je moje. Imam zlatnu ribicu i držim je u okrugloj kugli, mijenjam vodu svaki drugi dan, pri mijenjanju vode stavljam TETRA "AQUASAFE". Prije par dana vidjela sam na peraji neku bijelu točkicu i ne znam kako da to opišem, kao da joj je podlila krv kod te točkice ili onako žile da se vide, tako nekako. Nije jela nekih dva dana no sada ponovno normalno jede. Molim vas za savjet.
Unaprijed hvala,
Sanja

O: Bolesti u akvarijskih riba česta su pojava, a najčešće su povezane s neadekvatnim uvjetima u akvariju, što dovodi do stresa, pada imunološkog statusa, te do pojave bolesti.

S vremena na vrijeme svakako bi trebalo kontrolirati kemijski sastav vode, koji uključuje pH, tvrdoću vode, nitrite, nitrate, amonijak. Testiranje se provodi pomoću specijalnih testova.

Bolesti koje se pojavljuju u riba različite su etiologije (virusne, bakterijske, gljivične i parazitarne). U akvariju konstantno borave mikroorganizmi, no svaka ribica posjeduje imunološki sustav koji sudjeluje u obrani organizma od mikroorganizama (bakterije, virusi, gljivice, paraziti) koji su uzročnici bolesti. Do pada imunološkog sustava i pojave bolesti najčešće dolazi uslijed stresa. Stres može biti uzrokovan raznim čimbenicima, a najčešći su loša kvaliteta vode (kemijski sastav vode), premala količina vode, odnosno prenapučenost akvarija, velike oscilacije temperature (ribice se ne mogu adaptirati uslijed naglih promjena temperature), nedovoljno kisika u vodi, neadekvatna prehrana i dr.

Promjene koje ste opisali u Vaše zlatne ribice najčešće su posljedica bakterijskih infekcija. Bakterijske infekcije na početku bolesti mogu dovesti i do promjene pigmentacije, pa ribice na zahvaćenim djelovima često mijenjaju boju. Kasnije, kako infekcija napreduje, dolazi do promjena u vidu rana, pa čak i gnjiljenja.

Ovu promjenu koju opisujete kao podlivena krv i krvne žile, vjerojatno je upalni proces. Bakterijske infekcije često, osim što zahvaćaju vanjske dijelove tijela, zahvaćaju i/ili unutarnje organe. U slučajevima kada su zahvaćeni samo unutarnji organi, nema vidljivih znakova po kojima bi mogli zaključiti da je ribica bolesna, no u pojedinim situacijama možemo primjetiti odbijanje hrane ili se pak može očitovati naglim uginućem bez vidljivih kliničkih znakova bolesti.

Svakako bih Vam savjetovala upotrebu Furanol tableta od JBL-a koje imaju široki spektar djelovanja protiv niza bakterija. Jedna tableta se stavlja na trideset litara vode, a u težim slučajevima može se staviti jedna tableta i na dvadeset litara vode. Za vrijeme liječenja svakako biste trebali povisiti temperaturu u akvariju na 30°C, ne filtrirati kroz ugljen, te isključiti UV lampu. Nakon četiri dana trebali biste promjeniti 50% vode, a ako nakon toga budu još uvijek prisutni simptomi, liječenje možete ponoviti. Uz liječenje svakako upotrebljavajte Atvitol od JBL-a, multivitaminski dodatak koji će pojačati imunološki odgovor za vrijeme infekcije. Nadam se da će se Vaša ribica brzo oporaviti, a za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr