Povratak

Bijele mrlje na ribicama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dunja Herceg, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarijske ribice (živorotke). Na jednoj ribici pojavile su se (od stresa nakon dolaska novih ribica) bijele mrlje nalik pljesni po tijelu, a na novim platijima mjesto ispod usta postalo je bijelo. Liječila sam ih sera baktopurom, no njihov izgled je i dalje isti. Zanima me kada bi se mrlje trebale povući i treba li možda ponoviti liječenje, ako da - nakon koliko vremena. Lijepi pozdrav,
Katarina 

O: Bijele mrlje nalik plijesni po tijelu  kako ste opisali mogle bi biti uzrokovane gljivicama, a ne bakterijama, pa Vam onda Baktopur i nije mogao puno pomoći.

Sredstvo izbora u tom slućaju bio bi Mycopur ili Fungistop (ima ih u svim prodajnim centrima Pet-centra). Kako ste naveli da su ribice živorotke, one u prirodi žive u boćatoj vodi što znači da bi im stanište trebalo zasoliti, u pravilu na 50 L vode jednu i pol jušnu žlicu soli. Pri svakom terapiranju treba povisiti temperaturu vode za 1-2°C radi boljeg djelovanja lijeka i obavezno izvaditi aktivni ugljen iz filtera da ne apsorbira lijek.

Važno je držati se navedenih uputa o liječenju gdje ćete vidjeti da se liječenje može ponoviti dok bolest potpuno ne prestane. Slobodno navratite u Pet centar gdje će Vam naši akvaristi dati eventualno potrebne dodatne upute i informacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr