Povratak

Bijele točkice na tijelu ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: štovani, moja djeca dobila su ribice kupljene u pet shopu u Importane galeriji prije oprilike 3 tjedna. Jučer smo na dvije ribice primjetili bijele točkice na tijelu i perajama. Ako su bolesne, što nam preporučate za izlječenje ribica. Hvala,
Miroslav

O: Kod akvarijskih ribica javljaju se u osnovi tri različite grupe bolesti: bakterijske, parazitarne i virusne. Gljivični problemi obično su sekundarna bolest. Promjene koje navodite simptomi su parazitarnog oboljenja. Ona se često susreću u akvaristici ali se, isto tako, uspješno terapiraju.

Navest ću vam dvije bolesti, različitih uzročnika, o kojima se najvjerojatnije radi.

BOLEST BIJELIH MRLJA

Uzročnik je Ichthyophthirius multifillis.

Ihtioftiriaza je jedna od najpoznatijih i najzaraznijih bolesti riba. Javlja se kao posljedica pada imuniteta koji najčešće uzrokuju šok ili stres ( npr. pri jednostavnom hvatanju ili transpotu, većim temperaturnim razlkama kod izmjene vode ili ulazak novih riba u akvarij).

Karakteristični simptomi ove bolesti su: sitne, bijele zrnate točkice na škrgama, perajama i često cijelom tijelu. Zaražena riba često ima stisnute peraje i češe se o predmete u akvariju. Ukoliko se problem ne tretira, ribe mogu uginuti.

"ARŠUN"

Uzročnik je OOdinium pillularis (u slatkoj vodi).

Bolest je slična bolesti bijelih mrlja, ali se obično ograničava na bokove i vrh leđa. Kod težih slučajeva ipak se može proširiti na cijelo tijelo. Mrlje su vrlo sitne, poput prašine(znatno manje od ihtioftirijaze),i zlatne su boje. Lakše ih je primjetiti kad riba pliva i okreće se na svjetlu. Često se javlja crvenilo škrgi i ubrzano disanje.

Na ove bolesti možete djelovati lijekovima, ali i preventivom.

Terapija :
- (Sera) Costapur,
- (Aquarium Munster) Faunamor-P,Furamor-p,Odimor-p
- (Tetra Medica)ContraSpot, GeneralTonic, GoldMed.

Preventiva :
Za pripremu akvarijske vode koju zamjenjujete, koristite sredstva koja ujedno reduciraju stres - npr.AquaSafe (Tetra) ili Aquatan (Sera).
Uobičajenu prehranu obogate hranom koja poboljšava imunitet i podiže vitalnost ribica. Npr.TetraFin Active formula granule ili listići.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr