Povratak

Bijele točkice na crvenkapicama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primijetio sam da moje dvije ribice crvenkapice imaju bijele pjege po perajama i repovima. Na preparatima za liječenje piše da su za toplovodne ribice. Mogu li se upotrijebiti i za crvenkapice ili za njih ima neki drugi lijek?
Hvala! Božo

O: Bijele točke su bolest koja se javlja uslijed pada imuniteta, uzrokovanim stresom nakon transporta, promjene vode ili dolaska drugih ribica u akvarij. Ovu bolest uzrokuje protozoa Ichtyophthirius multifiliis, te je kao uzročnik ove bolesti prisutan samo kod slatkovodnih riba.

Bolest se također javlja kod morskih riba, a uzročnik je Cryptocaryon.

Bolest se lako uočava, a protozoe mogu doseći veličinu i do 1 mm. Ribe oboljele od ove bolesti izgledaju kao da su posute "grizom". Osim promjena na tijelu, javljaju se i simptomi od strane dišnog sustava, te ribe ubrzano i otežano dišu. Paraziti izazivaju pruritus (češanje), pa ćemo vrlo često vidjeti ribe kako se češu o neki predmet u akvariju, kako bi se na taj način oslobodile ovoga parazita. Češanje nerijetko uzrokuje daljna oštećenja sluzi kože, što dalje uzrokuje pad lokalnoga imuniteta i podložnost sekundarnim bakterijskim infekcijama.

Parazit u kasnijim stadijima bolesti napušta ribu, odlazi na dno akvarija i stvara jednu vrstu zaštitne opne. Nakon toga dolazi do diobe stanica, pa vrlo brzo broj parazita poraste i na nekoliko stotina. Parazit jedino može preživjeti ako se u kratkom periodu prihvati za ribu, dok u protivnome ugiba. Vrijeme koje je potrebno za prihvaćanje parazita za ribu ovisi o temperaturi. Što je temperatura veća parazit će se u roku 3 - 5 dana prihvatiti za ribicu i obrnuto. U tom slučaju svakako se preporučuje podizanje temperature u akvariju, kako biste onemogućili daljnu diobu stanica parazita koji se ne nalaze na ribicama.

Kako mi niste naveli kakvi su uvjeti u akvariju, koliko je ribica na koliko litara vode, savjetujem Vam da obratite pozornost na kemijski sastav vode. Ako je bilo koji od parametara izvan referentnih vrijednosti, u tom slučaju ribice su konstantno izložene stresu, a time i automatski podložnije bolestima.

Svakako biste trebali promijeniti 50% vode u akvariju i nastaviti liječenje Serra Costapurom ili, osobito preporučujem, nekim od preparata iz linije Dajana Pet, koji djeluju isključivo u fazi bijelih točkica, kada iz bijelih točkica izlaze tomiti - razvojni oblici ichtija, koji padaju na dno akvarija i pričvršćuju se za čvrstu podlogu gdje čekaju novi stres kod ribica da se ponovo aktiviraju. Savjetujem da podignete temperaturu u akvariju na 30°C, ali postepeno (1-2 stupnja dnevno), a na isti način se nakon tretiranja temperatura spušta, kako biste izbjegli novi stres, a time i ponovo aktiviranje ichtija.

Preparati za liječenje toplovodnih ribica mogu se u ovom slučaju slobodno koristiti i za liječenje hladnovodnih ribica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr