Povratak

Bolesna crvenkapica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ribicu crvenkapicu koja je u akvariju s crnom ribicom, tzv. crni teleskop. Početnik sam u ovomu i imam samo akvarij i još neke figurice, međutim tek namjeravam kupiti filter i još veći akvarij. Ribica crvenkapica se počela okretati na leđa i samo tako leži i pada na dno i sva je mlohava za razliku od kada sam je kupio, kad je stalno plivala i brčkala se po vodi. Sada sam je izdvojio iz akvarija i stavio u jednu drugu staklenu posudu u kojoj ona uglavnom miruje, a plivati počinje tek na poticaj. Također sam primjetio i da je ribica ispljunula nešto bijelo, kao neka mala vatica. Zanima me što bi bio mogući razlog tog njenog okretanja i kako joj pomoći ako je to ikako moguće. Unaprijed hvala! Goran

O: Nefiziološki uvjeti u akvariju dovode do stresa, pada imunološkog statusa i pojave bolesti. Ribicama bi trebali omogućiti adekvatan akvarij s obzirom na njihov broj i veličinu. Na svaki centimetar ribice trebalo bi omogućiti minimalno 3-4 litre vode. Prije stavljanja ribica u akvarij voda mora biti pripremljena jednim od sredstava pod nazivom Aqua safe, Aqutan ili sl., time će te umanjiti stres u ribica. Veći akvariji trebali biti bez ribica 10-14 dana, s upaljenom filtracijom i rasvjetom, kako bi se postigla idealna biološka ravnoteža u akvariju, odnosno pozitivna mikroflora. Akvarij ne smije biti izložen direktnoj sunčevoj svijetlosti, jer u suprotnome dolazi do pojave modrozelenih algi.

Za rasvjetu koristite lampe Sun Glo, a o veličini i jačini lampe možete se konzultirati sa akvaristima u Pet Centru.

Povremeno provjeravajte kemijski sastav vode (pH, tvrdoća vode, nitriti, nitrati, amonijak) pomoću specijalnih testova koji su dostupni u našim trgovinama.

Temperatura vode ne bi trebala prelaziti 26 stupnjeva celzijusa, jer pri većim temperaturama dolazi do ubrzavanja metabolizma i skraćivanja životnog vijeka ribica. Temperatura se može povećati iznimno u toku liječenja. Prije stavljanja bilo kakvih predmeta i dekoracija u akvarij svakako ih isperite u pripremljenoj akvarijskoj vodi.

Previše hrane može uzrokovati ovakve probleme koje ste opisali, gdje dolazi do nadma, što može rezultirati uginućem. Ribice se hrane jednom ili dva puta na dan s malim količinama hrane, a sve ono što padne na dno je višak i može dovesti do novih problema u akvariju.

Češći uzrok ovakvih problema je upala plivaćeg mjehura ili čak ruptura, uslijed čega dolazi do poremećaja ravnoteže. Upala plivaćeg mjehura posljedica je bakterijskih infekcija, a može nastati i sekundarno, ako se infekcija proširila sa drugih organa. Upala često završava rupturom. Na žalost, za rješavanje rupture plivaćeg mjehura za sad ne postoji adekvatna terapija. No, kako su se javili drugi simptomi ("mala vatica"), velika je mogućnost da je ovakav problem sekundarno nastao, te da je posljedica bakterijske ili gljivične infekcije unutar organizma.

Savjetujem Vam da tretirate čitav akvarij sa preparatom Medi Mor od Aquarium Munstera, koji ima široki spektar djelovanja protiv bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih infekcija. U vodu možete staviti jednu jušnu žličicu kuhinjske soli na svakih 50 litara vode. O načinu primjene lijeka, doze i dužini tretiranja možete se konzultirati sa našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr