Povratak

Bolesna lavlja glava

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 20L bez filtera i u njemu sam, do nedavno imala 3 ribice (zlatnu, crvenkapicu i lavlju glavu), sada ima samo ovu potonju. Sve je počelo kad sam na lavljoj glavi primjetila hematom koji je idući dan crvenkapica pojela! To sam liječila Bactopur Direkt tabletama po preporuci vaših veterinara i činilo se da je sve u redu, a onda je odjednom zlatna ribica počela pokazivati simptome upale zračnog mjehura. Mučila se tako skoro tjedan dana, nije ništa jela zadnjih 3 dana, a onda je samo legnula na dnu, na bok i nije više pokazivala znakove života. Crvenkapica i Lavlja glava koje su do tada bile najnormalnije, taj dan nisu ništa pojele, a iduće sam jutro našla i crvenkapicu mrtvu!

Od tada (a tome ima 3 dana), lavlja glava ništa ne jede, pliva normalno ali čini mi se kao da je tužna i dosadno joj je. Kupila bi joj prijatelja, ali nisam sigurna da je to najpametnije, jer ni ona nije baš zdrava. Naime, ima 2 crne mrljice na glavi sa strane, a i čini mi se da su joj ljuskice nakostriješene! Inače vodu mijenjam svakih tjedan dana (svu), i dodajem EasyBAlance (tetra). Već neko vrijeme kapnem i Fishtamin svaki dan. Prije dva dana sam tu zadnju ribicu držala pola sata u posudi od 2L u otopini s 1 cijelom bactopur tabletom - u uputama je pisalo da se to radi kad je bolest u odmakloj fazi. A pretpostavila sam da se ta bakterijska infekcija proširila po mom akvariju unatoč liječenju! Moja pitanja su: kako se točno doziraju Bactopur tablete? Da li se pri njihovom korištenju mora češće mijanjati voda? Kako mogu pomoći svojoj ribici? Kako liječiti crne mrljice i nakostriješenost? Da li je nužno u akvarij stavljati vodu odsajalu 24h, ako koristim EasyBalance? Unaprijed zahvalana! Helena

O: Akvarij od 20 litara je dostatan za dvije ribice. Svakoj ribici treba omogućiti 1 - 2 litre vode, na svaki centimetar dužine tijela, uzevši u obzir veličinu koju postignu kao odrasle jedinke. Uvjeti u akvariju koji vladaju, od temperature vode, aeracije, filtracije, kemijskog sastava (pH, nitriti, nitrati, amonijak, tvrdoća vode itd.), broj ribica s obzirom na litražu vode - prenapučenost akvarija, osvijetljenje itd., ako odstupaju od normale, vrlo brzo dovode do pada imunološkog statusa i pojave bolesti.

Kod Vaših ribica je došlo do bakterijske infekcije koja je primarno zahvatila vanjske dijelove tijela i proširila se na unutarnje organe, gdje najčešće stradava plivaći mjehur ili obrnuto. Takve infekcije vrlo brzo zahvate i ostale ribice u akvariju pa je preporučljivo tretirati čitav akvarij. Plivaći mjehur zahvaćen infekcijom te upalno promijenjen, često bude ruptuiran te u tom slučaju, dolazi do uginuća ribica. Ribice ne moraju pokazivati vanjske znakove bolesti, osobito ako se radi o unutrašnjim bakterijskim infekcijama, što je slučaj s Vašom ribicom crvenkapicom.

Bactopur direct tablete su sredstvo koje djeluje na unutrašnje bakterijske infekcije. Jedna tableta se dozira na 50 litara akvarijske vode. Stoga jedna tableta na 2 litre vode, nije preporučljiva doza i vrlo često dolazi do predoziranja i toksičnog djelovanja preparta. Preparati koji se koriste za liječenje akvarijskih ribica, osim što uništavaju patogene bakterije, uništavaju i fiziološku floru u akvariju, koja je neophodna za održavanje biološke ravnoteže akvarija. Za vrijeme liječenja Bactopur direct tabletama, preporuka je ne filtrirati kroz ugljen te pojačati aeraciju akvarijske vode. Tri dana nakon liječenja, potrebno je promijeniti 50 % vode, koja prethodno ne mora odstajati, ako je ne tretirate jednim od preparata koji vežu klor i teške metale. Ako i nakon toga ribice pokazuje znakove bolesti, postupak se može ponoviti.

Razmislite o većem akvariju s adekvatnom filtracijom i aeracijom ukoliko je nemate, jer u protivnom čestim mjenjanjem vode, mjenjate i cijelokupni prirodni medij u kojem ribice žive, a time se narušava biološka ravnoteža akvarija, što čini ribice podložnijima bolestima.

Pojava crnih točaka i nakostriješenosti je vjerojatno posljedica postojeće bakterijske infekcije koja se u svih ribica ne mora manifestirati istim kliničkim znakovima bolesti. Savjetujem Vam da promijenite vodu u akvariju, koju ćete tretirati sredstvima za pripremu vode te jednim od sredstava za obnavljanje filter bakterije (pozitivne flore u akvarijskoj vodi). U našim trgovinama imamo u ponudi Dajana Pet preparate koji u svom bogatom asortimanu nude i preparate za pripremu vode i obnovu filter bakterije.

Nakon što pripremite vodu, savjetujem korištenje Furanol tableta, koje imaju široki spektar djelovanja na različite uzročnike bakterijskih infekcija. Za vrijeme liječenja bitno se držati uputa koje propisuje proizvođač o količini te načinu doziranja preparata i dužini liječenja te drugih uputa vezanih za osvijetljenje i filtraciju akvarijske vode. Nakon liječenja svakako obnovite filter bakteriju sa adekvatnim sredstvom.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr