Povratak

Bolesna ribica - Camallanus crvi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Dobila sam na dar prije mjesec dana zlatnu ribicu i imam problem. Tražila sam objašnjenja po internetu i pronašla ovo: ukoliko kod anusa vaših riba primjetite prisustvo crveno-bijelog parazita, riječ je o crvu iz roda Camallanus, vrsti koja zarazi ribu pa se u njoj razvija poprilično dugo. Moja ribica ima to, kako da je izliječim i je li to štetno za ljude (pri mijenjanju vode iz akvarija)? Lea

O: Camallanus crvi su nematode koje nastanjuju crijeva riba. Lako se dijagnosticiraju po svojoj karakterističnoj boji (crveno-bijela) i položaju (oko anusa ribe).

Camallanus se može uspješno spriječiti provođenjem karantene za svaku novu ribe koja se naseljava u akvarij, ali, nažalost, uobičajeno trajanje karantene od dva tjedna u ovom slučaju nije dovoljno (ponekad je potrebno i šest tjedana da bi se crv uočio).
 
Budući da moderna industrija uzgoja akvarističkih riba uglavnom provodi poprilično agresivne preventivne tretmane, Camallanus crvi koji dolaze s ribama iz pojedinih područja mogu biti izrazito otporni na uobičajene antihelmintike (sredstva protiv parazitskih crva), kao što su primjerice Piperazin citrat (uobičajeni sastojak antihelmintika za pse).

Nažalost, ni terapija Trichlorfonom, Prazinquentalom, Metronidazole, Levamisole HCL-om, kao ni sličnim preparatima, po meni dostupnim informacijama, ne daje rezultate u borbi s ovim parazitom.

Jedini meni poznati preparat koji učinkovito djeluje na Camallanus crve je Fenbendazole, koji se na našem tržištu može pronaći u veterinarskim ljekarnama pod nazivom Panacur. S obzirom na to da je preparat prvenstveno namijenjen konjima, te priozvođač ne navodi da se može koristiti na ribama, nažalost nisam Vam u mogućnosti navesti ispravnu dozu, kao ni način tretmana. Postoje informacije da bi preparat trebalo razrijediti u količini od 3 cc u 100 ml vode, pomiješati s hranom, ostaviti da stoji sat vremena, a nakon toga hranu i svu preostalu otopinu ubaciti u akvarij. Dozirati je potrebno dva puta tijekom dva dana. No, još jednom napominjem da se doziranje mora uzeti s rezervom, budući da proizvođač ne navodi ribe kao ciljanu skupinu, te biti svjestan da pri takvom tretiranju nema garancije, a može dovesti i do uginuća riba.

Pri izmjenama vode svakako treba biti vrlo oprezan, kako bi se izbjegla mogućnost širenja invazije, što se može postići dezinfekcijom ruku i opreme nakon izmjene vode.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr