Povratak

Bolesna zlatna ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije 10 dana kupio sam dvije zlatne ribice. Gospodin prodavač mi je također prodao i akvarij od 10 l i rekao je da je to dosta za njih dvije ako im svaki tjedan promjenim vodu. Mjenjati vodu mi nije neki problem pa sam ja odlučio mjenjati dva puta tjedno. Vodu sam mjenjao tako da oko 1 l ostavim stare vode u akvariju te dopunim ostatak vodom koja je odstajala 1 dan. Hranio sam ih sa dva listića hrane ujutro i dva navečer i veselo su one to pojele za minutu dvije. Nakon 7 dana jedna je uginula (dakle prije 3 dana), a ova što je ostala samo miruje i djeluje jako loše, a kad se približim akvariju počne plivati kao da je totalno preplašena, čak i udara u stjenku akvarija. Hranu pojede ali nekako jedva i ne svu.

Molim za savjet, gdje griješim i što da učinim da spasim drugu. Jedan moj kolega na isti način i u istom akvariju ima dvije ribice već četiri godine. Pozdrav! Tomislav

O: Ponekad odstajala voda nije dovoljno. Da bi pitka voda (voda iz vodovoda) bila higijenski ispravna dodavani su joj razni dodaci, između ostalog i klor. Klor je izuzetno opasan za ribe čak i u malim količinama. Isto je i sa teškim metalima kojih ima u gradskoj vodi. Gradska voda (pitka voda) se mora pripremiti da bi bila uporabljiva za ribe, a u tome vam mogu pomoći razni preparati koji su namjenjeni za kondicioniranje akvarijske vode: Sera - Nutrivec, JBL - Biotopol, Tetra - AquaSafe. Ovi preparati vežu teške metale i neutraliziraju klor.

Prilikom kupovine i transporta ribe su u stanju stresa. Prilikom stresa dolazi do pada imuniteta, te je organizam podložniji infekcijama, pa u tom periodu riba može oboljeti. Također riba je mogla biti u fazi inkubacije (period bolesti kada nisu vidljivi nikakvi simptomi bolesti, tj. riba izgleda zdravo).

Svakako još pokušajte tretmanom JBL Ektol fluidom ili Sera bactopur ili Tetera GoldMed. To su preparati protiv bakterijskih i ostalih oboljenja akvarijskih riba. Ova terapija je prvenstveno kao preventiva za preostalu ribu u akvariju, pogotovo što ste naveli da i druga riba pokazuje simptome bolesti. Obavezno povećajte temperaturu u akvariju za vrijeme liječenja i maknite aktivni ugljen iz filtera. Po završetku liječenja poželjno je u akvarij dodavati vitamine za podizanje otpornosti kod riba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr