Povratak

Bolesne ribice i biljke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam maleni akvarij od 25 l već par godina. Biljke mi nikako ne uspijevaju, čim ih posadim drugi dan se već vidi promjena na gore, lišće im truli i na kraju cijela sagnjili. Isto tako i s ribicama, odmah nakon 1 do 2 dana nakon što ih stavim u akvarij počnu im se ljuštiti ljuske i pojave se bijele pjege i uginu. To mi se događa od prvoga dana. Zna se dogoditi da je par mj. sve ok i onda opet tako. Imam humus za biljke i jednom na mjesec stavljam tekuće gnojivo, a ribicama samo nadolijevam vodu prema potrebi, koja odstoji 24h. Stavim pH i anti stress. Ne znam više u čemu je problem. Temp. je 26ºC i svjetlo im gasim preko noći. Ako znate koji bi bio razlog mojim mukama molim vas pomozite. Hvala, Maja

O: Akvarij kojeg Vi imate je jako mali, te je u takvom akvariju teško održavati i ribice i bilje. Kako niste naveli kakvu lampu imate, moguće je da bilje trune zbog nedostatka UV dijela spektra, pa Vam preporučam Hagenovu lampu za biljke Flora Glo, a za ribice Aqua Glo, koje bi trebale svijetliti 8-12 sati dnevno.

Kako niste definirali kakve ribice imate, da li su to toplovodne ili hladnovodne, ne znamo da li je temperatura odgovarajuća. Što se tiče bijelih pjega, njih izaziva Ichtiophtirius Multificilis, parazit koji se aktivira kod stresa, kad se stanjuje zaštitni sluzni omotač koji obavija tijelo ribice. Za liječenje preporuča se Sera Costapur, koji djeluje isključivo u fazi bijelih točkica, kada iz bijelih točkica izlaze tomiti-razvojni oblici ichtija, koji padaju na dno akvarija i pričvršćuju se za čvrstu podlogu gdje čekaju novi stres kod ribica da se ponovo aktiviraju.

Potrebno je vodu ne samo nadolijevati, već i izmijenjivati dio vode u određenim vremenskim intervalima (trećinu vode svaka dva tjedna), zbog toga što se prlikom razgradnje organskog otpada u vodi stvara amonijak koji je teži od vode te se zadržava na dnu akvarija i djeluje toksično. Ne preporučam Vam korištenje pH - preparata ukoliko prethodno niste utvrdili pH vrijednost vode u akvariju koja za većinu ribica iznosi od 6,8-7,4 stupnja pH.

Kako niste naveli ni koju lampu koristite kao ni da li posjedujete filter (koji??), kakva je gustoća nasada u akvariju ni koje su to vrste riba koje Vi imate ili želite imati, nadamo se da sam Vam uspjela razjasniti barem dio Vašeg vrlo kompleksnog problema.

Za sve ostale informacije slobodno se obratite našim akvaristima u Vama najbližem Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr