Povratak

Bolest oka sijamskog borca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Lijevo oko mužjaka sijamskog borca (Betta splendis) je otečeno, kao da ima preko oka balončić. Cijeli dan je miran, drži se površine vode i uglavnom je u kutu kod grijača. Ne znam da li bi mi u slavonskobrodskim pet shopovima netko mogao pomoći (a ne znam ni jednog akvaristu) pa se obraćam Vama za pomoć.
Unaprijed hvala! Željka

O: Sijamski borac latinskog naziva Betta splendens je toplovodna ribica, porijeklom iz Azije. Idealna temperatura vode u akvariju je 23-27°C.

Osim temperature važan je i kemijski sastav vode, koji ako je izvan normalnih vrijednosti čini ribicu podložnijom bolestima. Svakako obratite pozornost na ove parametre. Promjene koje ste opisali kod svoje ribice, najvjerojatnije su posljedica bakterijske infekcije. Riba je podložna bolestima u slučaju gladovanja, nepravilne ishrane, pada temperature ili stresa prilikom transporta ili mjenjanja vode. Uzročnici bakterijskih infekcija su gram pozitivne i gram negativne bakterije. Većina bakterijskih infekcija je zarazna, pa ako imate još ribica u akvariju, svakako Vam preporučujem da lijekom tretirate sve ribice u akvariju.

Bolest može započeti na vanjskim djelovima tijela ili na unutrašnjim organima. Infekcije koje su započele na unutrašnjim organima, vrlo se teško prepoznaju, a kad se ispolje na vanjskim djelovima tijela, gotovo da su male šanse za izliječenje. Ako se radi o infekciji koja je primarno zahvatila vanjske dijelove tijela, terapija je u većini slučajeva uspješna.

Trebate učiniti sljedeće:
- prvo, zamijeniti 30% (odnosno oko trečinu) vode u akvariju, vodeći računa da voda bude odstajala.
- nakon toga povisite tempereturu u akvariju na 30°C i dodajte jednu jušnu žlicu kuhinjske soli na svakih 50 litara vode.
- ugasite osvjetljenje u akvariju i nemojte filtrirati preko ugljena.
- nakon toga primjenite lijek Medi Mor od Aquarium Munstera
Medi Mor je lijek koji ima široki spektar i jak učinak djelovanja protiv bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih infekcija. Obavezno je lijek prije upotrebe promućkati.

Prvi dan liječenja započinjete dodavanjem 30 kapi preparata na svakih 100 litara vode. Uskratite hranu ribama.
Drugog dana liječenja stavite 15 kapi lijeka na svakih 100 litara vode. Ne hranite ribe i dalje.
Trećeg dana liječenja hranite ribice uobičajeno kako ste to radili do sada, a lijek ne koristite. Promijenite 30% vode u akvariju. Filter možete vratiti u akvarij, ali ga svakako dobro očistite i po potrebi zamijenite materijal u njemu.
Četvrti, peti i šesti dan također nemojte kristiti lijek i hranite ribice i dalje.
Sedmoga dana ponovo dodajte 30 kapi lijeka na svakih 100 litara vode, ne filtrirajte preko ugljena i ne hranite ribice.
Osmi dan ne stavljajte lijek, hranite ribe uobičajeno i možete filtrirati na ugljen. Svakako ovoga dana promijenite ponovno 30% vode i koristite sredstvo za pripremu vode.

Nadam se da će se Vaša ribica nakon tretmana oporaviti, a za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet Centru Osijek ili u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr