Povratak

Briga o mladim skalarima nakon mrijesta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Već sam imao jedan mrijest skalara, no taj je mrijest propao zbog toga što imam u akvariju ostale ribice koje su pojele sva jajašca. Najviše su štete napravili čistači koji su pojeli većinu jajašaca. Skalari su jajašca zajedno branili, no nisu ih uspjeli obraniti. Branili su ih i tjerali ostale ribice 3 dana, ali ih nisu uspjeli sačuvati. Zanima me da li ja moram skalare premjestiti u drugi akvarij u kojemu su samo skalari i niti jedna druga vrsta?
Rino

O: O mrijestu skalara pisala je detaljno kolegica Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

Tek poležena jajašca prozirna su ili poluprozirna, blijedožute boje.

Ako su neoplođena, jajašca nakon 24 sata poprimaju bijelu boju. Takva jajašca, ako ostanu, bivaju napadnuta gljivicom i poprimaju čupav izgled nakon 48 sati.

Kod oplođenih se pak jajašaca 48 sati nakon oplodnje uočavaju repići ličinki. Treći dan vidljiv je oblik punoglavca. Četvrtog dana uočavaju se oči, a petog dana znatno smanjivanje žumanjka. Ubrzo nakon toga počinju slobodno plivati. Tijekom sedmog dana energija iz žumanjka se potroši pa je tada potrebno početi sa hranjenjem.

Što se hranjenja tiče, najbolje ih je hraniti kad je to potrebno jer lako dolazi do prejedanja, s obzirom da su skloni pojesti svu ponuđenu hranu. Kad su siti vide se sa malim trbuščićem narančaste boje, veličine vrha pribadače. Hranjenje je najbolje činiti nekoliko puta dnevno, 4-5 puta, sa živim račićima Artemije, a smatra se da 3-4 račića po mladoj ribici zadovoljava potrebe. Dobro je odmah maknuti nepojedene račiće iz vode kako bi se onemogućilo daljnje prljanje vode. Stopa preživljavanja mlađi puno je viša ako se hrane živom hranom. Kad su stari nekoliko tjedana, možete im uvesti hranu u listićima, primjerenu za vrstu, koju je u početku potrebno usitniti.
 
Nakon jedan do dva tjedna treba mlade preseliti u zasebni akvarij veličine oko 20-40 litara. U akvarij je potrebno smjestiti grijač, osvjetljenje i poklopac kako bi se bolje održala čistoća vode. Vodite računa da je temperatura izjednačena sa temperaturom u akvariju u kojem su smješteni roditelji. U ovoj fazi je najvažnije redovito čistiti prljavštinu i mrtve mlade ribice, 1-3 puta dnevno, po potrebi. Svakodnevno je potrebno, također, ovisno o zaprljanju promijeniti 10-90% vode kroz slijedeća tri tjedna.

Kako rastu, postepeno ih treba preseliti u veći akvarij, a sa 10-12 tjedana dovoljno su veliki da ih možete preseliti u zajednički akvarij sa ostalim ribicama.

Prilikom samog uzgoja postoji nekoliko metoda, a Vi morate odabrati sebi najprimjereniju. Roditeljski par možete odvojiti u zasebni akvarij, zatim, možete izdvojiti agresivne ribice ili u postojećem akvariju ostaviti samo roditeljski par. Također, kako je česta pojava da roditelji skalari pojedu vlastita položena jajašca u prvim mriješćenjima, poželjno je odvojiti jajašca odmah nakon oplodnje u zasebni akvarij i posebno ih uzgojiti.

Nadam se da sam Vam pomogla savjetima te da ćete ubrzo biti ponosni vlasnik mladih skalara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr