Povratak

Čistač se ne miče

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 35-litarski akvarij i u njemu 3 ribice, pajčolanku, teleskopa i čistača koji je došao prije tri dana. Imam i dvije biljke. Problem je što je čistač prvi dan bio ok (počistio je sve alge s lišća i stakla), a onda se naglo smirio i stoji na jednom mjestu na dnu. Akvarij mi nema grijač i temperatura je u njemu cca 23ºC, pa sam mislila da li mu je možda voda prehladna. Molim Vas recite mi što da učinim. Ostale ribe su dobro. Hvala, Roberta.

O: Niste naveli o kojem se čistaču radi - da li je to hladnovodan ili toplovodan čistač.

Ako se radi o hadnovodnom čistaču, moguće je da je došlo do infekcije (posljedica pada imuniteta koji je povezan sa stresom nastalim uslijed transporta i dolaska u novu sredinu). Stoga je preoporuka tretirati čitavi akvarij sa sredstvom širokog spektra djelovanja. Ako se radi o toplovodnom čistaču, uvjeti mu u akvariju nikako ne odgovaraju, naročito temperatura.

Provjerite o kojem se čistaču radi i provedite prevntivno tretiranje akvarija s Medi Mor preparatom koji djeluje i na bakterije, gljivice i parazite. Svakako nabavite adekvatan filter te osvijetljenje (lampe koje emitiraju UVA i UVB spektar svjetla) neophodno za normalan rast i razvoj riba i bilja u akvariju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr