Povratak

Čistači ugibaju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas pomognite mi. Imam  akvarij od 35 litara i u njemu jednu pajčolanku teleskopa i imala sam 2 čistača. Imam i dvije biljke koje normalno rastu. Problem je u tome da mi čistači nakon mjesec dana uginu. A ove ostale su zdrave. Što je uzok ugibanju čistača? Vodu mjenjam svakih mjesec dana, redovito ih hranim, akvarij ima svu opremu, i temp. je 25ºC. Hvala.

O: Niste naveli koje čistače imate, da li su imali kakve vanjske znakove bolesti i sl. Pošto imate hladnovodne ribice, predpostavljam da se radi o hladnovodnim čistačima.

Uzrok ugibanja mogu biti neadekvatni uvjeti u akvariju, odnosno posljedica narušene biološke ravnoteže u akvariju (kemijski sastav-nitriti, nitrati, amonijak, pH i dr.), te posljedica infekcija. Infekcije mogu biti uzrokovane različitim mikroorganizmima i ne moraju uvjek biti manifestne vanjskim znakovima bolesti. U tom slučaju su zahvaćeni unutarnji organi, pa brzo dolazi do septikemije i ribice ugibaju. Svakako provjerite kemijski sastav vode, filtraciju, aeraciju i osvijetljenje u akvariju. Sve navedeno može biti uzrokom ugibanja čistača. Temperatura može biti slobodno i niža, jer visoke temperature ubrzavaju metabolizam u hladnovodnih ribica, te brzo ugibaju.

Možete dodati u vodu jednu jušnu žlicu kuhinjske soli na 50 litara vode, te koristiti vitaminske kapi da bi se ojačao imunološki status. Za sada Vam savjetujem korištenje preparata Medi Mor od Aquarium Munstera, koji ima široki spektar djelovanja na uzročnike infekcija, kako bi izbjegli širenje moguće infekcije na ostale ribice u akvariju.

Kada nabavite nove ribice provedite obaveznu karantenu kako bi na vrijeme uočili moguće znakove bolesti i na taj način spriječili infekciju ostalih ribica.

Za hranu čistačima koristite tabletiranu hranu za čistače, koja pada na dno i na taj način je lakše uzimaju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr