Povratak

Crne mrlje na tijelu karasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno sam dobila dvije zlatne ribice (karas-red) i jedna mi je uginula nakon tjedan dana, bila je puno manja od druge i nije mogla jesti jer joj je ova druga sve u minuti pojela. Nakon toga sam kupila još jednu jer sam čitala kako trebaju biti u paru. I ta što je od početka u akvariju je počela dobivati crne mrlje po rubovima peraja i oko usta pa me zanima je li je to normalno ili joj nešto ne odgovara. Inače ih hranim 1-2 puta na dan po malo hrane koliko mogu pojesti u par minuta.
I žive u akvariju od 10 l.
Hvala,
Katarina

O: Kako su se svi varijeteti karasa razvili selekcijom od divljeg karasa, koji je sivo-crne boje, postoje jedinke kod kojih isti nisu ustaljeni pa postoji mogućnost promjene boje kod navedenih jedinki što se smatra normalnom fiziološkom pojavom.

S druge strane, postoji nekoliko bolesti riba koje se manifestiraju crnim mrljama po tijelu, odnosno perajama. U prvom redu radi se o parazitarnoj invaziji uzrokovanoj Oodiniumom. Bolest se naziva i "baršunasta bolest" po boji i izgledu promjena na tijelu.

Ukoliko se s liječenjem započne na vrijeme izgledi za potpuni oporavak su veliki, a na tržištu postoji veliki broj preparata koji su učinkovito djeluju na navedenog parazita. Primjerice, radi se o Oodinolu (JBL).

Kako iz Vašeg opisa ipak nije moguće pouzdano dijagnosticirati o čemu se zaista radi, preporučam Vam da pozorno pratite ribe, a ukoliko uočite neobično ponašanje pristupite tretmanu navedenim preparatom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr