Povratak

Crvenilo oko očiju ribica / Bolesti oka kod riba - mogući uzroci i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: U akvariju imam pet guramija i dva skalara. Na dvije guramije i na samo jednom skalaru sam primjetio crvenilo oko oka, cijeli krug je crven. Normalno jedu i plivaju, temperatura vode je oko 28 radi ovih ljetnih vrućina.  Zanima me što je to i treba li se liječiti? Hvala, Filip

O: Bolesti oka kod riba mogu biti posljedica infekcija, ozljeda, parazitarnih invazija ili loših uvjeta držanja. Simptomi koji se uočavaju su najčešće oticanje, povećanje oka, krvarenje unutar oka, ulceracije, promjene i poremećaji  u građi oka te abnormalnosti u okolini oka. Ozljede oka najčešće nastaju tijekom transporta ili rukovanja sa ribom,naručito ako je ona nemirna i bori se. Krvarenja u oku najčešće su posljedica ozljede ili infekcije.

Problemi s očima mogu biti izazvani neadekvatnim fiziološko-kemijskim sastavom vode. Poznato je da višak amonijaka i “njegovih” spojeva može izazvati slične probleme.

S obzirom na to da se  na temelju opisanog simptoma ne može postaviti precizna dijagnoza, mogu Vam preporučiti neki od preparata širokog spektra djelovanja poput General tonica (Tetra medica). Drugi preparat koji dolazi u obzir kod bakterijskih infekcija je Ektol fluid (JBL). To je učinkovito sredstvo brzog djelovanja protiv bakterijskih infekcija. Efikasno suzbija i sekundarne bakterijske infekcije. Ne sadrži bakar. Liječenje ovim preparatom traje 5 dana, a doza je 10 ml u 40 litara vode. Prije upotrebe lijeka treba  promijeniti 30-50% vode, a aktivni ugljen izvaditi iz filtera. Treba pojačati aerizaciju akvarijske vode. Nakon terapije od pet dana ponovo promijenite 30-50% vode i stavite novi aktivni ugljen u filter. Kod osjetljivih vrsta riba (npr. neon inessi) koristiti treba samo pola doze lijeka. Ne smije se primjenjivati kod bezkralješnjaka. Prema potrebi liječenje treba ponoviti.

Ukoliko se odlučite za treman jednim od navedenih sredstava, važno je imati na umu kako nema garancije da će tretman dati rezultata, iz jednostavnog razloga – ne znamo što je uzročnik.

Ukoliko su u pitanju neodgovarajući fizikalno-kemijski parametri vode (npr. previsoka koncentracija amonijaka i “njegovih” spojeva) tretman neće dati rezultata, već naprotiv može polučiti suprotan efekt. Zbog toga treba kontrolirati razinu amonijaka, nitrita i nitrata, pH vode, tvrdoću vode i karbonatnu tvrdoću vode (CH ili KH). Sve ove vrijednosti trebali bi testirati barem jednom mjesečno. Testove možete kupiti u svakom našem dućanu.

Preporučujem da se obratite akvaristima u bilo kojoj Pet centar trgovini. Uz detaljniji opis Vašeg akvarija i opreme, te uvjeta u kojima držite ribicu, naši akvaristi moći će Vam dati konkretniji savjet.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr