Povratak

Crvenkapica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Želio bih kupiti ribicu crvenkapicu, ali me zanima kako je treba održavati, koja je pogodna temparatura za nju,kako bi se slagala sa 3 karasa i 2 teleskopa, ustvari zanima me sve u vezi nje.
Unaprijed hvala!!!
Toni

O: Crvenkapica je ribica koja spada u skupinu hladnovodnih ribica. Ova vrsta ribice je dosta osjetljiva na uvjete u akvariju, te zahtjeva maksimalnu pripremljenost akvarija, tako da se ne preporuča akvaristima početnicima.

Pravilo je da na svaki centimetar ribice dolazi jedna litra vode. Prije stavljanja ribica u akvarij voda mora biti pripremljena. U akvarij se postavlja šljunak ili pjesak koji je za to namijenjen, a kojeg je potrebno prije stavljanja prokuhati ili isprati u toploj vodi. Voda mora biti tretirana jednim od sredtvima za pripremu vode, AquaSafe od Tetre ili Aqutan od Sere. To su sredstva koja vežu klor i teške metale, te time ublažavaju stres ribicama pri ulasku u novu vodenu sredinu.

Crvenkapice su ribice koje zahtjevaju jaču filtraciju vode od ostalih hladnovodnih ribica, pa svakako treba u akvarij postaviti i adekvatan filter. Rasvjeta treba biti aktivna 12 sata na dan. Akvarij s vodom, upaljenim svjetlom i filterom treba ostaviti da stoji 7-10 dana, pa i dulje ovisno o litraži akvarija. Na taj način će se u akvariju razviti biološka flora, odnosno bakterije koje su korisne za ribice i važne su za održavanje biološke ravnoteže u akvariju.

Temperatura vode treba biti od 18-25 stupnjeva celzijusa. Važno je da temperatura bude konstantna, jer česte oscilacije temperature dovode do stresnih situacija, a time ribice podložnije i bolestima. Temperatura ne smije prelaziti 26 stupnjeva celzijusa, jer dolazi do ubrzavanja metabolizma ribice i skraćivanja životnog vijeka. Temperature vode mogu biti veće samo za vrijeme liječenja.

Treba svakako obratiti pozornost na kvalitetu vode. Kvalitetu vode određuju slijedeći parametri: pH, nitriti, nitrati, amonijak, tvrdoća vode itd. Ove vrijednosti možete provjeriti specijalnim testovima, koje Pet Centar ima u svojoj ponudi.

Gdje ćete smijestiti akvarij, također je vrlo bitno. Ako je akvarij izložen sunčevom svijetlu, blizu prozora i sl., javljaju se alge, koje su dodatan problem u akvariju.

Crvenkapice možete hraniti raznovrsnim hranama za tu vrstu ribice, koje možete kupiti u Pet Centru, od različitih proizvođača kao što su Sera, Tetra, JBL i Nutrafin.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našima akvaristima u Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr