Povratak

Crvenosmeđe alge

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Pokušavam se riješiti crvenosmeđe alge algicidima, ali bezuspješno. Moguće solucije: Tretiranje biljaka 2%-tnom otopinom varikine, što je nezogdno (biljlke treba izvaditi i svaka ima svoj "tajming" tretiranja u otopini, tako da svaka vrsta treba drugačije vrijeme ležanja u kupki, što je opet nezgodno, jer se krhkije biljke mogu uništiti, ali metoda efikasno skida algu s jačih biljaka). Tretiranje akvarija bakrom (modrom galicom): imate li Vi kakva iskustva s tim? Nasađivanje akvarija s Crossocheilus siamensis. Ima li ih kod nas i koliko su te ribice efikasne u "poslu" eliminacije alge? I zadnja solucija: totalno rasformiranje akvarija i početak od nulte točke, jer i zadnja spora te alge dovodi do problema. Molim mišljenje. Hvala, Stevo.

O: Crvene alge prava su napast i stvaraju problem kod većine akvarista. Njihova pojava ovisi o više faktora:
- blizine akvarija prozoru, tj. izloženost dnevnom svijetlu. Ukoliko vam je akvarij blizu prozora i ako je izložen svjetlu pojačat će se stvaranje algi u akvariju, stoga bi akvarij trebalo postaviti u mračni dio sobe.
- veličina filtera: ukoliko vam je premali filter povećana je mogućnost stvaranja algi u akvariju. Nemojte štedjeti na filteru - uvijek je dobro uzeti filter s pumpom za veću litražu akvarija, iealno bi bilo za duplo veću. Idealno je uz postojeći unutarnji filter dodati jedan toliki vanjski da vam ne zauzima mijesto u akvariju.

S obzirom da imate žive biljke u akvariju, obavezno postavite dvije lampe odgovarajućih dimenzija i to: Flora-glo i Aqua-glo. Lampe bi trebalo mijenjati jednom godišnje.

Obavezno provjeravajte koncentraciju nitrita i nitrata koji su pokazatelji zagađenosti vode, nastaju razgradnjom ribljih izlučevina, ostataka hrane i otpada biljaka od strane mikroorganizama te dijelom služe kao hrana za alge. Koncentracija nitrata trebala bi biti oko 25mg/l. Ukoliko je viša od 50mg/l stvaranje algi je neminovno. Koncentracija nitritabi trebala biti oko 0,8 mg/l. Kontrolu je najednostavnije vršiti pomoću testera.

Odabir crossocheilus siamensis, poznata i po imenu siamese flyng fox, jedine poznate vrste koja jede crvene alge (kod kupnje pazite da ne uzmete lažnog siamesa) nije loša ideja ukoliko ste zadovoljili sve potrebne uvjete. Inače nemojte očekivati čudo.

Uz sve navedeno dobro je u vodu stavljati Algo stop depo tablete, koje pomažu u borbi protiv algi i usporavaju njihov rast.

Ukoliko ništa ne pomogne ne preostaje vam drugo nego presložiti akvarij i sve ispočetka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr