Povratak

Čudno ponašanje pajčolanke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 6 zlatnih ribica i to već 3 godine. Nedavno sam kupila novi akvarij od 40 l jer su moje ribice dosta velike. No prije nekoliko dana jedna ribica (pajčolanka) počela se čudno ponašati. Na početku sam pomislila da nije ništa no sada se stvarno bojim za nju! Prvo mi je počela plivati naopačke, veći dio dana je provodila pri površini vode. Dosta je slaba na ravnoteži tako da su je druge ribe počele naguravati, pa sam je preko dana sklonila u drugi mali akvarij i stavila joj kapi protiv šoka jer sam pomislila da je možda to u pitanju. Kad je bila sklonjena preko dana ona se jako dobro oporavila i opet živnula, a pošto je to akvarij od 3 l navečer sam je opet premjestila u veći da joj ne bi nestalo kisika.

Promatrala sam je dugo u noć i sve je bilo u redu, no nažalost kad sam se ujutro probudila ona je opet bila na površini i jedva se pomicala. Jako se bojim za nju i ne bih je željela izgubiti. Bila je cijela crna i sada mjenja boju tako da je crno-zlatna, a danas kada sam je malo bolje promatrala vidim da ima i jako sitne bijele točkice i to samo na svom raskošnom repu. Od lijekova imam ihtiovit (vitamini za ribe), protoex (protiv bijelih točkicama) i costa med (protiv stresa), samo što više nisam sigurna koji bi bio najbolji za nju da mi se oporavi!? Isto tako imam problem s jednom zlatnom koju sam dobila. Jako je mirna i puno se ne kreće. Veći dio je negdje u kutku. Izgubila je dosta ljusaka i jako se brzo umara. Molim vas da mi pomognete da izliječim svoje ribice. Unaprijed hvala, Stella

O: Neadekvatni uvjeti u akvariju, manjkava prehrana i stres glavni su čimbenici koji uzrokuju pojavu bolesti u akvarijskih riba. Stres može biti uzrokovan čestim mjenjanjem vode, jer na taj način mjenjamo cijelokupni biološki medij u kojem se ribice nalaze. Stres dovodi do pada imuniteta, što ribice čini podložnijima infekcijama. Kod svake promjene vode obavezno koristite sredstva za pripremu vode i smanjenje stresa.

U vodi akvarija odvijaju se različiti biološki i kemijski procesi, koji direktno i indirektno utječu na biološku ravnotežu u akvariju. Ribice zahtjevaju određene kemijske i fizikalne uvjete u vodi. To je prvenstveno vezano za kemijski sastav vode, temperaturu i svjetlost, koji moraju biti što sličniji uvjetima u kojima se ribice nalaze u prirodi. Važno je naglasiti da svi mikroorganizmi koji se nalaze u vodi akvarija, nisu nužno patogeni. Prema tome postoje bakterije koje su korisne, razlažu i mineraliziraju otpadne tvari.

Idealana temperatura za ovu vrstu ribica koju posjedujete u svome akvariju trebala bi biti između 18 i 22°C. Temperature više od 26°C, dovode do usporavanja metaboličkih procesa u organizmu ribica, a time i do skraćivanja životnog vijeka ribica. Temperatura se može iznimno povisiti u toku liječenja.

Voda u akvariju mora biti prozirna i bistra, a sva odstupanja od ovoga, govore nam da su u akvariju nastupili procesi koji nadalje dovode do anaerobnog raspadanja otpadne tvari, manjka kisika i konačno do uginuća ribica.

Ukupna tvrdoća, karbonatna tvrdoća, pH, usko su povezani jedni sa drugim, te kad jedan parametar odstupa, s njime odstupaju i drugi parametri. Osim navedenih, svakako važnu ulogu ima i prisutnost nitrita i nitrata, a njihove vrijednosti kao i sve ostale navedene možete provjeriti pomoću specijalnih testova koje možete kupiti u Pet Centru.

Promjene koje opisujete govore da je u Vašem akvariju došlo do biološkog disbalansa, te da je potrebno popraviti uvjete u akvariju, nakon što ste utvrdili pomoću testova, što je uzrok tome.

Obratite pozornost kako hranite ribice. Ribice se hrane jednom ili dvaput dnevno, u malim količinama i to specijalnom hranom za ovu vrstu ribica. Ostaci hrane koji padaju na dno akvarija govore Vam da ste ribicama dali preveliku količinu hrane.

Kod Vaših ribica najvjerojatnije je prisutna kombinirana infekcija bakterijama i parazitima. Možete i dalje korisiti vitaminska sredstva kako biste pojačali imunološki odgovor za vrijeme liječenja, a nakon liječenja možete ih koristiti i preventivno. Mikroorganizmi koji su uzročnici oboljenja akvarijskih ribica u većini slučajeva su uvjetno patogeni, odnosno dovode do pojave oboljenja, uslijed biološke neravnoteže, stresa i oslabljenog imunološkog odgovora.

Preporučujem Vam da koristite lijek Medi Mor od Aquarium Munstera. To je preparat koji ima široki spektar djelovanja protiv različitih bakterija, parazita i gljivica. Preporučujem također da promjenite vodu u akvariju, uz korištenje odstajale vode i sredstva za pripremu vode. Prije upotrebe lijeka svakako isključite osvijetljenje u akvariju, ne filtrirajte preko ugljena, povisite temperaturu u akvariju na 30°C i dodajte jednu jušnu žlicu kuhinjske soli. Za vrijeme korištenja ovog lijeka ne koristite nikakve druge lijekove.

Prvi dan liječenja započinjete dodavanjem 30 kapi preparata na svakih 100 litara vode. Uskratite hranu ribama. Drugog dana liječenja stavite 15 kapi lijeka na svakih 100 litara vode. Ne hranite ribe i dalje. Trećeg dana liječenja hranite ribice uobičajeno kako ste to radili do sada, a lijek ne koristite. Promijenite 30% vode u akvariju. Filter možete vratiti u akvarij, ali ga svakako dobro očistite i po potrebi zamijenite materijal u njemu. Četvrti, peti i šesti dan također nemojte koristiti lijek i hranite ribice i dalje. Sedmoga dana ponovo dodajte 30 kapi lijeka na svakih 100 litara vode, ne filtrirajte preko ugljena i ne hranite ribice. Osmi dan ne stavljajte lijek, hranite ribe uobičajeno i možete filtrirati na ugljen. Svakako ovoga dana promijenite ponovno 30% vode i koristite sredstvo za pripremu vode.

Promjena pigmentacije na Vašoj ribici također je posljedica bakterijske infekcije, stoga je važno tretirati lijekom cjelokupni akvarij.

Nadam se da sam Vam pomogla, a za sve dodatne informacije obratite se akvaristima u Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr