Povratak

Dropsy (trbušna vodenica) - sumnja na bolest i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam ribicu barbusa koja se lagano napuhnula, a i ljuskice joj lagano strše pa sumnjam na dropsy. Ribicu sam maknula u karantenski akvarij, iako je ona i dalje živahna i jede normalno. U vodu sam dodala Bactopur, čini mi se da se napuhnutost mrvicu smanjila, ali još uvijek ne dovoljno. Nisam uopće sigurna je li to trbušna vodenica ili nešto drugo? Postoje li neke druge slične bolesti s tim simptomima? A liječenje? Negdje sam pročitala da je dropsy najbolje liječiti sa humanim antibiotikom eritromicinom, zanima me mogu li je također liječiti doksiciklinom? Hvala unaprijed na Vašem odgovoru!
Lijepi pozdrav, Tjaša

O: S obzirom na sliku koju ste poslala u privitku i na opis stanja moguće je da se radi o trbušnoj vodenici, tj. dropsyju. Dropsy (ascites) je nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini i više je simptom nego sama bolest. Još nije dovoljno razjašnjeno da li je primarni uzrok neki virus ili je to čisto bakterijska infekcija. U svakom slučaju, bakterije su uvijek prisutne pa se zato uglavnom smatra da su uzročnici bakterije.
Najčešće se kod ribe vidi "nakostriješene" ljuskice, izbuljene oči i vidno napuhnut abdomen. Anus ribe je uglavnom pod upalom i nerijetko potisnut van. Peraje su uglavnom skupljene. Ako bolest odmakne, bubrezi riba gube svoj funkciju i dolazi do anemije koja se može uočiti po boji škržnih listića koji postaju sve bljeđi. Ovi simptomi se mogu javiti zajedno, svaki zasebno, a ponekad nema vidljivih vanjskih simptoma bolesti i riba jednostavno ugine.
 
Diferencijalno dijagnostički u obzir dolazi mikobakterioza, ichtiophonoza, ali i druga mnoga oboljenja bubrega, jetre, srca koja posljedično dovode do nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini. Što se tiče mikobakterioze, lako ju je prepoznati jer oboli i osoba koja dođe u kontakt sa zaraženim akvarijem. Javljaju se kožne lezije i alergijski dermatitis. Ne provodi se terapija jer je nemoguće uništiti uzročnika tako da se oboljele ribe neškodljivo uklanjaju.
 
Liječenje dropsyja se može pokušati sa preparatom Furanol (dostupan i u ponudi Pet centar dućana), smatram da Baktopur neće pomoći u ovom slučaju. Aktivna supstanca u Furanolu izuzetno je brzodjelujuće antibakterijsko sredstvo , prožima tkivo napadnutih organa unutar nekoliko sati i brzo ubija bakterije. Od antimikrobnih sredstva može se u terapiji koristiti i oksitetraciklin.
 
Mnoge patogene bakterije su stalni stanovnici akvarija i sve dok su ribe u dobroj kondiciji one će biti u stanju oduprijeti im se svojim imunosnim sustavom. Bitno je ribama pružiti zdravu sredinu, raznovrsnu hranu i to će svakako doprinjeti u održavanju njihovog imunog sustava, a Vas pošetediti ovakvih neželjenih situacija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr