Povratak

Hranjenje ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Već ste jednom odgovorili na moje pitanje, pa se nadam da ćete mi opet pomoći. Imam jednu crvenkapicu i jednu ribicu teleskop, sada će biti 3mj. da sam ih nabavila. Hranila sam ih 2 puta dnevno i prilikom hranjenja uvijek bi više pojela crvenkapica, jer je brža, okretnija, bolje vidi. Samim tim više se i udebljala. Sad im dajem jesti samo jednom dnevno i unazad tjedan dana crvenkapica ne prestaje obavljati veliku nuždu. To su prave trakavice. Inače primjetila sam da više odmara u kutu, na dnu akvarija. Dobila je i izraženije narančaste mrlje kod zadnjih peraja. I dalje pliva uokolo, dobro jede... Da li se ona sad čisti ili je nešto drugo u pitanju? Kod teleskopa nema promjena. Unaprijed zahvaljujem, Riječanka

O: Hladnovodne ribice su poznate po tome da vole puno jesti, pa i imaju veliki izmet. Svakako pripazite na količinu hrane koju dajete. Možete ribice hraniti jedanput ili dvaputa na dan, a sve ono što padne na dno akvarija je višak, koji dodatno onečišćuje vodu. Prekomjerno hranjenje može dovesti do nadma, pa ribica izgleda kao da se napuhala, što vrlo često rezultira uginućem. Vjerojatno je količina koju dajete prevelika, pa i ribica ima veliki izmet. Prevelika količina hrane čini ribice tromijima, pa se često odmaraju u jednom kutu akvarija. Ovu količinu koju dajete sada podjelite u dva obroka. Narančaste mrlje kod Vaše ribice vjerojatno su promjene pigmenatcije, koje se vrlo često dešavaju kod ovih vrsta ribica. Ponekad takve promjene mogu biti i posljedica bakterijske infekcije, što se očituje crvenim mrljama-hematomima ili ranama. Ako se ribica normalno ponaša, normalno jede i nema nikakvih drugih promjena po tijelu, nemate razloga za zabrinutost.

Savjetujem Vam da ipak preventivno tretirate akvarij sa preparatom Medi Mor, kako bi izbjegli eventualna oboljenja. Povremeno možete dodati i vitaminske dodatke koji će dodatno ojačati imunološki status ribica. Preparat Medi Mor ima široki spektar djelovanja protiv bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih bolesti, a o doziranju preparata možete se savjetovati sa našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr