Povratak

Infekcija u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 4 ribice (2 pajčolanke, crvenkapica i teleskop) u 53 l akvariju dimenzja 50x30x35 i pumpicu za zrak. Primjetila sam da su rubovi peraja crvenkapice postali crni, a par dana nakon toga i na rubovima peraja jedne od pajčolanka. Da li je to bolest ili je prirodno??? Na teleskop ribici pojavile su se nekakve čudne, mutno - bijele nakupine po cijelom tijelu. Molim pomozite!!!!!
Hvala. Gabriela

O: U akvarijskih ribica, osobito zlatnih, često de dešavaju promjene pigmentacije koje su fiziološka pojava.

No, takve promjene mogu biti i krvni podljevi ili hematomi, koji su rezultat bakterijske infekcije, koja se može lokalizirati ili može zahvatiti i unutrašnje organe. Kako imate i teleskop ribicu s bijelim naslagama, vjerojatno je u Vašem akvariju došlo do razvoja infekcije i to mješovite etiologije. Najčešće je to primarno bakterijska infekcija na koju se nadovezuje gljivična ili parazitarna infekcija i obrnuto. Ovakve bijele naslage moguće da su posljedica gljvičnog oboljenja.

Savjetujem Vam da ukoliko imate grijač povisite temperaturu na 30°C, s time da dnevno povisujete temperaturu vode za 1-2 stupnja, te započnete s liječenjem. Nakon liječenja na isti način snižavajte temperaturu. Možete koristiti sredtvo Medi Mor od Aquarium Munstera, koje ima široki spektar djelovanja na bakterijske, gljivične i parazitarne infekcije. Vrlo je važno za vrijeme liječenja se držati uputa koje propisuje proizvođač. Oslabljen imunološki status možete ojačati vitaminskim preparatima.

Osim navedenog, preporučam da provjerite kemijski sastav vode (tvrdoću, pH, amonijak, nitrite i nitrate), te adekvatnost filtracije, aeracije i osvijetljenja u akvariju.

Preporučam da se u bilo kojoj Pet centar trgovini obratite našim akvaristima, koji će Vam pomoći odabrati najedakvatniji preparat za Vaše specifične potrebe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr