Povratak

Izbuljene (ispupčene) oči ribe - pop-eye

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam dvije zlatne ribice u akvariju od oko 12 litara. Nedavno sam primjetila da obje imaju "ispupčene" oči i hranu uzmu u usta pa ispljunu. Htjela bih znati koji je mogući razlog tomu. Unaprijed hvala, Vedrana


O: "Izbuljene oči" su simptom koji može ukazivati na nekoliko problema, kao što su, primjerice, neke parazitarne bolesti, bakterijska oboljenja ili metabolički problemi uzrokovani lošom kvalitetom vode u akvariju.

Ukoliko su u pitanju paraziti (malo vjerojatno), na tržištu ne postoje preparati koji učinkovito djeluju protiv unutarnjih parazita (barem ne lako dostupni preparati primjenjivi u akvaristici), a u tom slučaju riba vjerojatno ne bi odbijala hranu.

Kvaliteta vode u „malom akvariju“ od 12 l sigurno nije „školski primjer“, iako se i u takvom akvariju može održavati zadovoljavajuća kvaliteta uz malo truda i dobre volje.

Amonijak, koji nastaje iz organskog otpada, i njegovi nusprodukti mogu uzrokovati veliki broj simptoma, a među ostalima je i navedeno u Vašem e-mailu. Ispravljanjem nepovoljnih čimbenika kvalitete vode stanje bi se trebalo popraviti, iako sam sklon vjerovati kako je u Vašem slučaju stvar ipak nešto kompliciranija. Kvaliteta vode bi se uvelike popravila korištenjem filtera. Za male akvarije poput Vašeg mogu preporučiti primjerice Aqua Szut unutrašnji filter Mini N 250l/h, 5-20 L.

Ispupčene oči (pop-eye) same po sebi nisu bolest, već simptom, u najvećem broju slučajeva bakterijskih infekcija. Oči se ispupče zbog vode koja se nakuplja u očnim dupljama ili u samim očima.

Bolesnu ribu treba odmah odvojiti u zaseban akvarij (u Vašem slučaju to nije potrebno jer su obje ribe obolile). Tretman je teško odrediti dok se ne zna „konkretan“ uzročnik.

S obzirom na sve navedeno, mogu Vam preporučiti preparat širokog spektra djelovanja Multicura (Easy life), iako se bojim da u ovoj fazi bolesti (kada su oči već jako ispupčene) tretman neće biti učinkovit.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr