Povratak

Izmjene vode u malom akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij 30x20x20 cm i prije otprilike 3 sata su mi ribice počele plivati po površini. Čitao sam da je najčešći uzrok tome manjak kisika. Voda je zbilja malo mutna, ali nema nikakvog neugodnog mirisa. Već sam pripremio novu vodu za zamjenu pa me samo zanima kako bi se točno voda trebala promijeniti? Čitao sam da se zamjena vrši tako da se promijeni cca 1/3 vode, je li to vrijedi i za male akvarije? S obzirom da ih nemam ni tjedan dana i nov sam u svemu tome, ne bih htio da imaju nedostatne uvjete za život radi mog neznanja. Da li je filter i ona pumpica za zrak obavezna ili se to može riješiti mijenjanjem  vode?
Hvala, Marko

O: Trećina vode se u pravilu mjenja kod akvarija koji su kompletni, odnosno imaju filter i pumpu za zrak. Naravno, to je nepisano pravilo. Neki akvaristi mjenjaju 10% vode jednom tjedno, neki 30% jednom mjesečno i sl.

Izmjene vode ovise o litraži, gustoći nasada (veličini i broju riba), kapacitetu filtracije, bilju, količini hrane, vrsti riba itd.

U manjim akvarijima bez opreme, poput Vašeg, možete mjenjati 30%-50% vode jednom tjedno.

Svakako prilagodite izmjene vlastitim potrebama u ovisnosti o gore navedenom.

Korištenjem opreme (filter, pumpa, rasvjete) smanjujete intenzitet izmjene vode, što Vama znatno olakšava održavanje, a ribice trpe manji šok jer je svaka izmjena vode za njih stres.