Povratak

Končasti izmet ribica - paraziti (Hexamita) ili probavni poremećaji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me zašto mi ribe imaju izmet u obliku konca dužine 3 do 5 cm, što prije nisu imale. Da li je u pitanju hrana ili bolest? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Becir

O: Opisani simptomi ukazuju na invadiranost parazitima, iako su slični simptomi mogući uslijed probavnih poremećaja izazvanih primjerice promjenom hrane. Končasti izmet (uglavnom blijede boje) nije siguran simptom invadiranosti. Navedeni simptom je moguće uočiti i nakon hranjenja riba koje su neko (kraće) vrijeme bile izgladnjivane.

Opisani izmet je karakterističan za Hexamitu, ali se kod navedene bolesti pojavljuju još neki karakteristični simptomi (primjerice rupe u glavi). U novije vrijeme "rupe u glavi" se povezuju uz lošu kvalitetu vode koja pogoduje ekspanziji Hexamite, a ne samoj Hexamiti kao takvoj, iako se simptomi vrlo često pojavljuju simultano.

Kako na tržištu nema kvalitetnih preparata za crijevne parazite, mogu Vam samo preporučiti neke od preparata širokog spektra djelovanja: Tetra General Tonic, Tetra Gold Med ili Aquarium munster Medimor.

Crijevni paraziti se mogu tretirati Medazolom (humani preparat) u dozi od 250 mg na 50 l vode uz ponovnu primjenu nakon 3 - 4 dana. Moram napomenuti kako pri takvom tretmanu nema garancije jer se ne radi o specijaliziranom preparatu, odnosno taj preparat nije namjenjen ribama, a budući da se radi o antibiotskom preparatu teško je doći do njega bez potrebnog recepta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr