Povratak

Kontroliranje vrijednosti pH i snižavanje KH preparatom Tetra pH/KH minus

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam akvarij od 270 l te ima povišen pH, GH, KH. Kupio sam u Pet centru TETRA pH/KH minus, ali ne znam kako ga koristiti. Je li to dobar izbor te kako se dozira, je li štetan za ribice i koliko dugo ga treba koristiti? Unaprijed hvala, Toni


O: Ukoliko se pravilno koristi, preparat definitivno “radi” i nije štetan za ribice, a potrebno ga je koristiti toliko dugo dok pH vrijednost u akvariju ne bude zadovoljavajuća.

Naime, svakom izmjenom vode pH vrijednost vode će se promjeniti pa je posljedično potrebno koristiti odgovarajuće preparate. Vodu za izmjenu je najbolje unaprijed pripremiti, odnosno „poravnati“ sve parametre da budu odgovarajući, odnosno isti kao u akvariju.

Preparat pouzdano, dugoročno i precizno omogućava nadziranje i održavanje ispod 7,5 pH i 4 KH.

Za kontroliranje vrijednosti pH i snižavanje KH dodajte u akvarij svaka 2 - 3 dana maksimalno 25 ml (dozator je vrh poklopca bočice, pola je 5 ml, a pun poklopac je 10 ml) na svakih 100 litara akvarijske vode. Kao rezultat KH će se spustiti za otprilike 2 stupnja. Ukoliko imate dodatni CO2 uređaj,  vodu redovito testirajte kako primjenom preparata KH ne bi pao ispod 2-4 stupnja. Ukoliko dođe do akutnog povećanja koncentracije amonijaka (otprilike 1,5 mg/l  Nh3), dodajte 25 ml Tetra pH/KH Minus na svakih 100 litara akvarijske vode. U nekoliko sekundi razina će biti neutralizirana. Za opće poboljšanje, doziranje od 5 ml svaka 2-3 dana snižava vrijednost KH za otprilike 0,4 stupnja.

Dakle, za primjenu navedenog preparata potrebno je imati relevantne testove (pH, KH, NH3 i sl.). Vodu je potrebno testirati prije, a za usporedbu i 24 h nakon primjene preparata, a doziranje treba provoditi strogo po uputama proizvođača (gore navedeno).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr