Povratak

Liječenje bakterijske infekcije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam problem i molim Vas za savjet. Akvarij 120 l Juwel, hladnovodni, većinom koi šarani, imam ga 4 god. Prije mjesec dana počela mi se mutiti voda i uginule su mi dvije ribice i jedan čistač u sprkos liječenju sa baktopurom. Ribe su po sebi imale crvene mrlje, kao nekakvi podljevi i bijele kao nekakve gnojne nakupine. Tada sam izvadio sve iz akvarija i očistio ga sa otopinom hipermangana( tako mi je rečeno u trgovini). Znači, komplet sve iz akvarija (šljunak, pužve iz filtera ukrasi) preprano je u otopini hipermangana (čak sam i preostale ribice umočio na par sekundi u nju) i ponovno je sve vraćeno na svoje mjesto i još jedanput sam stavio Baktopur.

Sada je 2 tjedna sve bilo u redu, ribice su ozdravile, ali nakon što sam očistio filter i zamijenio dio vode voda je postala mutna i čini mi se da se opet pojavljuju crvene i bijele mrlje po ribama. opet sam stavio baktopur, ali sad pitam i vas za savjet. Mogu li staviti par zrnaca hipermangana u akvarij, da li će to štetiti ribama? Danijel

O: Vjerojatno se radi o bakterijskoj reinfekciji, kojoj svakako na ruku ide i to što ste morali rasformirati akvarij te ga ponovno formirati i naseliti ribe bez cikliranja.

Sama selidba riba je veliki šok, pogotovo za ribe koje se tek završile s tretmanom. Na to se nadovezuje i šok izazvan lošijom kvalitetom vode, kao poslijedica nezacikliranog filtera.

Kada su bakterijske infekcije u pitanju, treba biti uporan i strogo se pridržavati uputa proizvođača, bez obzira koji preparat koristili.

Kako ste Bactopur već koristili, a niste dobili odgovarajući rezultat, preporučio bih Vam da pokušate s nekim prugim preparatom, poput primjerice JBL Furanola (ciljano na bakterije) ili Medimora (Aquarium munster) koji ima široki spektar djelovanja.

Svakako je za vrijeme tretmana obavezno izvaditi ugljen iz filtera (crna spužva), a poželjno je povisiti temperaturu vode i pojačati aeraciju.

Nakon završenog tretmana, treba staviti svježi ugljen kako bi na sebe vezao ostatke preparata, a filter bakterije pokušati što prije nedomjestiti nekim od mnogobrojnih proizvoda na tržištu (Dajana Biofiltr, Nutrafin Cycle, Sera Nitrivec i sl.).

Doziranje hipermangana je vrlo osjetljivo te Vam tako nešto ne mogu preporučiti.

Što se tiče bijele vode, ona je vrlo česta pojava kod novih akvarija, odnosno ponovno postavljenih akvarija. To je takozvani bakterijski bum (pozitivnih bakterija) i uglavnom se povlači samo od sebe, tijekom nekoliko dana. Naravno da se primjenom preparata, kojim se želi uništiti patogene bakterije, djeluje i na "pozitivne bakterije", tako da učestala uporaba preparata nije dobra. Ipak, od dva zla treba izabrati manje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr