Povratak

Liječenje karasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Evo javljam vam se po drugi put! Prije dva dana na jednom od tri karasa primjetio sam bijela usta, da bih danas primjetio vrh koji je crven. Odvojio sam je od drugih ribica i dao joj jesti no ona nije ništa pojela i kao da ne može otvoriti usta! Molim vas da mi kažete što mi je činiti, da ju pokušam liječiti s vašim preparatima ili joj nema pomoći???
Unaprijed hvala! Toni

O: Svakako nemojte svoju ljubimicu prepustiti samu sebi, pokušajte je liječiti i dajte joj priliku da se bori za život.

Ovakve promjene najčešće su posljedica bakterijskih infekcija. Bakterijske infekcije na početku bolesti mogu dovesti i do promjene pigmentacije, pa ribice na zahvaćenim djelovima često mijenjaju boju. Kasnije kako napreduje infekcija, dolazi do promjena u vidu rana, pa čak i gnjiljenja. Ova promjena koju opisujete kao crvena boja, vjerojatno je upalni proces i ranica.

Bakterijske infekcije često osim što zahvaćaju vanjske dijelove tijela, zahvaćaju i/ili unutarnje organe. U slučajevima kada su zahvaćeni samo unutarnji organi, nema vidljivih znakova po kojima bi mogli zaključiti da je ribica bolesna, no u pojedinim situacijama možemo primjetiti odbijanje hrane ili se pak može očitovati naglim uginućem bez vidljivih kliničkih znakova bolesti.

Svakako bih Vam savjetovala upotrebu Furanol tableta od JBL-a koje imaju široki spektar djelovanja protiv niza bakterija. Jedna tableta se stavlja na trideset litara vode, a u težim slučajevima može se staviti jedna tableta i na dvadeset litara vode. Za vrijeme liječenja svakako bi trebali povisiti temperaturu u akvariju na 30 stupnjeva, ne filtrirati kroz ugljen, te isključiti UV lampu. Nakon četiri dana trebali bi promjeniti 50% vode, a ako nakon toga budu još uvijek prisutni simptomi, liječenje možete ponoviti. Uz liječenje svakako upotrebljavajte Atvitol od JBL-a, multivitaminski dodatak koji će pojačati imunološki odgovor za vrijeme infekcije. U vodu možete dodati i kuhinjsku sol u količini od jedne jušne žlice na svakih 50 litara vode.

Nadam se da će se Vaša ribica oporaviti, a za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr