Povratak

Liječenje lavlje glave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prilikom nedavnog posjeta u Pet centru savjetovali ste me da bolesne lavlje glave tretiram baktopur direct-om u kombinaciji s vitaminima. Promijenila sam 50% vode, povećala tem. na 30 stupnjeva i dodala 1 žlicu soli, ribice su boravile tri dana u otopini, pa sam ponovila postupak, ali lavlja glava je sve mirnija i sve više pluta kod grijača, a ostale 3 ribice imaju kao otvorene ranice na tijelu. Molim za savjet šta da radim? Hvala, Nataša

O: Lavlja glava je hladnovodna ribica i jedna je od najpopularnijih ribica koje nemaju leđnu peraju. Ribica je poznata i pod nazivom Ranchu.

Naziv "lavlja glava" dobila je po mesnim izraslinama koje prekrivaju vrh njene glave, a podsjećaju i na lavlju grivu. Ova ribica je izrazito osjetljiva i nježnija od ostalih zlatnih ribica, pa je time i podložnija različitim bolestima.

Temperatura vode u akvariju mora iznositi od 18 do 22 stupnja celzijusa. Osim temperature vrlo je važno da su ostali parametri koji su pokazatelji kemijskog sastava vode u okviru referentnih vrijednosti, jer svako odstupanje od toga čine ribu podložnijom infekcijama.

Svakako Vam preporučujem da ponovo promijenite 50% vode i to koristite odstajalu vodu, povisite tremperaturu na 30-32 stupnja celzijusa, ugasite UV lampu i ne filtrirajte na ugljen. Tek nakon što ste to napravili, možete početi s liječenjem. Kako Vaše ribice nisu reagirale na Bactopur, savjetujem Vam da koristite Furanol tablete od JBL-a. Na 30 litara vode koristi se jedna tableta, a u težim slučajevima možete staviti i jednu tabletu na 20 litara vode. Nakon četvrtog dana ponovo zamijenite 50% vode. Furanol je lijek koji ima puno širi spektar djelovanja protiv različitih bakterija od Bactopura, a vrlo brzo se nakon korištenja distribuira po svim unutarnjim organima ribice. Uz Furanol također možete koristi i vitaminski pripravak Atvitol od JBL-a, kako bi pojačali imunološki odgovor ribice i liječenje učinili što efikasnijim. Ako je potrebno, nakon četvrtog dana možete ponoviti postupak.

Nadam se da sam Vam pomogla i da će liječenje Vaše ribice ovoga puta završiti uspješno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr