Povratak

Liječenje teleskop ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije par dana uočila sam da se na mojoj teleskop ribici pojavljuju bijele ljuske ispod leđne peraje. Da li treba odvojiti jednu ribicu od druge ako se ova druga treba liječiti nekakvim ljekom npr. baktopurom, jer je meni u tom sličnom slučaju druga ribica uginula dok sam lječila onu prvu. Unaprijed hvala! Gabriela

O: U svakom akvariju barem se jednom pojavi bolest. U akvariju konstantno borave mikroorganizmi, no svaka ribica posjeduje imunološki sustav koji sudjeluje u obrani organizma od mikroorganizama (bakterije, virusi, gljivice, paraziti) koji su uzročnici bolesti.

Do pada imunološkog sustava i pojave bolesti najčešće dolazi uslijed stresa. Stres može biti uzrokovan raznim čimbenicima, a najčešći su loša kvaliteta vode (kemijski sastav vode), premala količina vode, odnosno prenapučenost akvarija sa ribicama (za svaku teleskop ribicu trebalo bi biti barem deset litara vode), velike oscilacije temperature (ribice se ne mogu adaptirati uslijed naglih promjena temperature), nedovoljno kisika u vodi, neadekvatna prehrana, dolazak novih ribica u akvarij i dr.

Vrlo je bitno da ne počnete sa liječenjem prerano, kako bi se ribica svojim imunitetom uspjela sama oduprijeti. Kod pojave prvih znakova bolesti potrebno je promijeniti oko 50% vode, jer će te na taj način ukloniti veliki broj mikroorganizama. Nakon toga možete dodati jednu jušnu žličicu soli na pedeset litara vode, kako bi nadoknadili elektrolite koje ribica gubi uslijed stresa. Nakon toga možete započeti sa liječenjem.

Kod Vaše ribice najvjerojatnije se radi o bakterijskoj infekciji, no istodobno svakako treba tretirati čitav akvarij lijekom. Vaša ribica koja je uginula za vrijeme prethodnog liječenja baktopurom, najvjerojatnije je također bila bolesna. Ponekad se može raditi o infekcijama koje zahvaćaju unutarnje organe i ne ispoljavaju se u obliku vanjskih znakova bolesti.

Svakako bih Vam savjetovala upotrebu Furanol tableta od JBL-a koje imaju široki spektar djelovanja protiv niza bakterija. Jedna tableta se stavlja na trideset litara vode, a u težim slučajevima može se staviti jedna tableta i na dvadeset litara vode. Za vrijeme liječenja svakako bi trebali povisiti temperaturu u akvariju na 30 stupnjeva, ne filtrirati kroz ugljen, te isključiti UV lampu. Nakon četiri dana trebali bi promjeniti 50% vode, a ako nakon toga budu još uvijek prisutni simptomi, liječenje možete ponoviti. Uz liječenje svakako upotrebljavajte Atvitol od JBL-a, multivitaminski dodatak koji će pojačati imunološki odgovor za vrijeme infekcije.

Treba uzeti u obzir da kod ovakvih znakova također se može raditi i o gubitku pigmentacije koje osim što može biti uzrokovano infekcijama, može se javljati i genetski. U tom slučaju svakako treba djelovati preventivno upotrebom vitaminskih pripravaka.

Kako bi sveli mogućnost pojave infekcije na minimum, prije svakog ulaska novih ribica u akvarij, nove ribice bi trebalo smjestiti u zaseban akvarij tzv. karantenu u kojoj trebaju boraviti dva do tri tjedna. Za to vrijeme trebalo bi ribice promatrati, kako bi uočili moguće simptome bolesti i započeli sa liječenjem. Dio vode u ovom karantenskom akvriju zamjenite sa vodom iz akvarija u kojem će ribice inače boraviti. Na taj način će se nove ribice postepeno privikavati na uvjete u akvariju u kojem će boraviti.

Za sve dodatne nejasnoće možete se obratiti akvaristima u Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr