Povratak

Misgurnus se skriva i bježi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo veliki problem sa misgurnusom. Naime, u 60 litarskom akvariju imamo 5 ribica (3 zlatne i 2 teleskopa), dva misgurnusa i još jednog čistača kojega smo slučajno dobili (bio je sakriven u jednoj biljci koju smo kupili). Misgurnusi su se u početku normalno ponašali, međutim nakon cca mjesec dana jedan od njih je iznenada nestao. Nismo ga mogli pronaći 3 tjedna, iako smo detaljno pretražili akvarij kao i okolinu akvarija u strahu da je nekako uspio iskočiti van (akvarij ima poklopac, rasvjetu i filter). Nakon tri tjedna sasvim smo ga slučajno uočili u posudi u kojoj je smješten filter - bio je ispod samog filtera. Izvadili smo ga van filtera i vratili u akvarij.

Nastavio se normalno ponašati, ali je nakon 2 tjedna ponovo nestao, odnosno zavukao se u filter. Odmah smo ga izvadili van, ali je on ponovo nakon svega nekoliko sati pobjegao u filter. Ne znam više što da radimo. Molim Vas za savjet jer dok Vam ovo pišem on čuči u filteru, bez hrane i svjetlosti. Bojim se da će uginuti. Molim Vas pomozite!
Marina

O: Ovo što ste Vi opisali je uobičajeno ponašanje za Misgurnuse.

Naime, kod njih je vrlo izražen nagon za migracijom, a osim toga vole tamna i mirna mjesta. Kombinacija navedenog dovodi do toga da traže izlaz iz akvarija, a odgovara im kada nađu ulaz u filter.

Jedino što možete napraviti je da na sve otvore u akvariju postavite gustu gazu tako da se Misgurnus ne može provući.

Kada mu onemogućite ulaz u filter njegov nagon će ga tjerati da traži dalje tako da je iznimno bitno da osigurate sve otvore na akvariju jer je poznato da Misgurnusi iskaču van i kroz najmanje otvore.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr