Povratak

Mladi gupiji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koliko vremenski treba tek okoćenim gupijima da narastu u odraslu ribicu?
Unaprijed hvala,
Monika

O: Gupiji (Poecilia reticulatus) su jedne od najpoznatijih tropskih riba, te ih ima različitih boja i oblika repa. Općenito su vrlo otporne i prihvaćaju niz različitih uvjeta u akvariju. Prirodno stanište im je Centralna i dio Južne Amerike, no većina komercijalno uzgojenih riba dolazi iz zemalja Dalekog istoka, primjerice Singapura, Malezije, Tajlanda i Sri Lanke.

Veličina ženki je do 6 cm, a mužjaka oko 4 cm. Mužjaci imaju ljepše i brojnije boje, veće leđne i repne peraje, te analnu peraju (gonopodij), koja im služi za oplodnju. Ženke nose oplođena jaja između 28 i 35 dana (ovisno o temperaturi vode), a okote oko 10 do 50 mladih kojima je potrebno do godine dana za potpuno sazrijevanje. Budući da su to ribe koje na svijet donose žive potomke, kad mlađ izađe iz majčina tijela, odmah slobodno pliva, traži zaklon i neko vrijeme nastoji ostati dobro skrivena. Gupiji su proždrljivi roditelji, kao i sve živorotke, pa bi zato ženku trebalo stavljati u posebne, gusto zasađene akvarije da se mladi mogu odmah sakriti ili ih stavljati u mrijestilišta. Nakon rađanja, ženka napušta mlade, tako da lako postaju hrana i ostalim ribama, te se preporuča njihovo izdvajanje u posebni akvarij, mrijestilište ili mrežicu, kako ne bi bile pojedene i kako bi mogle mirno rasti.

Optimalna temperatura vode je od 24 - 27°C, iako podnose i temperature do 18°C, a pH vrijednost između 6,8 i 7,5. Akvarij mora biti dovoljno velik, što znači, da bi se trebalo omogućiti na svaki centimetar dužine ribice, 1 - 2 litre vode, ako uzmemo dužinu koju postignu kao odrasle jedinke.

Mlade ribice je dobro hraniti živom hranom ili suhom hranom, na primjer Dajana Artemia eggs profi, 3 - 4 puta dnevno. Preporuča se pojačana filtracija i aeracija vode, te zasađenost akvarija biljem. Vrlo rijetko prežive svi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr