Povratak

Mogući uzroci pojavi promjene boje kod riba: bakterijske i glivične infekcije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam problem sa svojom ribom. Već danima neće jesti i stalno pliva na dnu na jednom mjestu. Jedine promjene na tijelu koje sam uočila je to da je izgubila pigment i glava joj je pobijelila.Inače imam filter marke niagara. U akvariju je od 8 litara. Primjetila sam i da filter ne radi dobro kao prije, baca vodu i mjehuriće ali nakon sat dva već slabije radi. Onda odmah i na ribi primjetim promjenu i da više ne pliva živahno. Što bih trebala dalje? Hvala na odgovoru. Ivana

O: Promjena boje kod riba može ukazivati na prisutnost bakterijske infekcije, gljivična oboljenja gdje se javlja gubitak apetita abnormalno plivanje te promjene na koži i ljuskama ribica. Promjena boje također može biti uzrok deficitarna prehrana, stres,kemijski parametri vode (tvrdoća vode, pH,...) ili je promjena boje genetski uvjetovana. Kod ovih stanja opće zdravstveno stanje ribica je nepromjenjeno. Za "isticanje boje" možete im ponuditi primjerice Goldy Colour (Sera), AniMin Colour Gold (Tetra) ili Gold Colour.  Uz hranu možete dodavati i multivitaminske pripravke, kako bi se ojačao imunološki status ribice.
Ribica filtrira vodu kroz svoje tijelo i to u količini dva puta većoj od svoje veličine. Isto tako izbacuje iz organizma onoliko mokraće koliko je isfiltrirala vode pa to zagađenje predstavlja za mali akvarij. Stoga Vam preoručam adekvatnu filtraciju i aeraciju akvarija. Pri izmjeni vode preoručam korištenje sredstava za pripremu vode, kao što su Easy life i slični preparati. EASY LIFE Ffm tekući filter medij  Čini vodu iz slavine pogodnom za ribe, uklanja klor, amonijak i teške metale.
Easy Life tekući filter medij je 100% prirodan proizvod, uklanja brojne štetne supstance te štiti ribe i bilje. S anti-stres učinkom za zdrave, agilne i ribe lijepih boja.
Upute za korištenje: snažno protresti i dodati 10 ml na 30 l akvarijske vode nakon izmjene vode, uspostavljanja novog akvarijaili prilikom transporta. Voda se razbistri nekoliko sati nakon primjene. Jedan zatvarač = 10 ml BIOFILTER - biološki dodatak za akvarijsku vodu.

Mješavina denitrifikacijskih bakterija i enzima, koji iz vode odstranjuju organski otpad (amonijak i nitrite), te su nužne za zdrav akvarijski ekosustav.
Upute za upotrebu: Nakon prve aktivacije akvarija dodajte 20 ml na 40 l vode, a kasnije jednom tjedno 10 ml na 40 l akvarijske vode. BIOFILTER koristiti nakon velikih intervencija (rijeđenje bilja, izlov riba, zamjena filterskih punjenja itd.) i nakon svakog provedenog liječenja akvarija, radi ponovne uspostave biološke ravnoteže. Prije upotrebe protresite bočicu Ribici je isto tako vrlo važno osigurati i dovoljnu količinu dnevnog svijetla (oko 12 sati dnevno), da bi se mogli sintetizirati neki od vitamina (vitamin D3).  Korištenjem opreme (filter, pumpa, rasvjete) smanjujete intenzitet izmjene vode, što Vama znatno olakšava održavanje, a ribice trpe manji šok jer je svaka izmjena vode za njih stres.U protivnom možete mjenjati 30%-50% vode 1-2 tjedno Prisutnost filtera je vrlo bitna pa provjerite uzrok njegovig rada ili nabavite novi. a sve detaljne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr