Povratak

Mrijest i briga za mlađ ribica garra rufa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Garra rufa ribice su mi se izmrijestile i u akvarijumu se vidi još ikre. Zanima me kako održati mlađ u posebnom akvarijumu (u kojoj fazi ih treba odvojiti u poseban akvarij i da li je to neophodno), mislim na temperaturu vode, vrstu hrane i koji filter mogu koristiti, s obzirom da ribice tako male da se bojim da ih filter ne povuče.
Pozdrav, Damir

O: Mlađ svih riba, osim živorotki, se drži u uzgojnom akvariju.

U uzgojni akvarij se ne stavlja podloga ni bilje ni išta drugo, samo pumpica za zrak.

Nakon mrijesta, svakodnevno se vadi sva ikra koja promijeni boju u bijelu jer nije oplođena i uzrokuje propadanje oplođene ikre (razvoj plijesni). Kada se iz ikre izlegne mlađ, hrani se usitnjenom hranom za odrasle ribe nekoliko puta dnevno.

Dno akvarija se usisava barem jednom dnevno. Voda koja se dodaje u akvarij obavezno mora odstajati 24 sata i kod uzgojnog akvarija se nikada ne mijenja više od 1/5 do 1/4 vode.

Filter nije nužan ako se redovito čisti, a može ići onaj spojen na pumpicu, punjen akvarijskom vatom ili obični spužveni, također spojen na pumpicu.

Temperatura treba biti oko 30C, obično je oko gornje granice za odrasle ribice. Ali budući da su to ciprinidi, temperatura baš i nema preveliku ulogu jer je u ovo doba godine temperatura vode i bez grijača minimalno 25 stupnjeva. Što je temperatura viša, manja je pojava bolesti.

Roditelji se odmah nakon mrijesta moraju maknuti iz uzgojnog akvarija kod svih riba, osim dvodihalica, jer bi inače pojeli svu ikru i mlađ.

O ovoj temi je pisao i kolega Vladimir Kordić, dipl.ing.agr. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr