Povratak

Mriješćenje bete i crvene zebrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako se mrijesti beta (sijamski borac) i crvena zebrica?
Hvala. Viktor

O: Zebrica - Brachydanio rerio naziv je dobila po prugicama na tijelu. Vrlo su tolelerantne ribe prema drugim vrstama i vrlo su dinamične i aktivne u akvariju. Traže temperaturu od oko 26°C. Zebrice se dosta lako mrijeste, no potrebno je osigurati opstanak ikre nakon mrijesta (odrasle jedinke rado pojedu ikru). Preporuča se postavljanje mrijestilišta unutar akvarija ili razapinjanje mrežice preko dna akvarija.

Kod postavljanja ovakvih mrežica, ikri se omogući pad na dno, a odrasle se spriječava (mehanička prepreka), da dođu do ikre i pojedu je. Poželjno je da na svaku ženkicu dođu dva mužjaka, kako bi se povećala šansa da se oplodi sva ikra. Da je do mrijesta došlo prepoznat ćete po energičnim kretnjama, mužjak se trese uz ženkicu, na taj način je stimulira da polegne ikru koju on onda oplođuje. Ukoliko je mrijest uspjela, tj. ako je ikra oplođena, iz ikre se kroz 3 - 5 dana razvija mlađ, koja se hrani žumanjčanom vrećicom, kroz dva dana, a to vrijeme provode zalijepljeni na staklu akvarija.

Sijamska riba borac ili Beta borac - Betta Splendens, mužjaka krase raskošne peraje različitih boja, kojima se koristi kod privlačenja ženki za vrijeme parenja. Poznate su po izuzetnoj agresivnosti mužjaka jedan spram drugog.
Bete su vrlo teritorijalne ribe i žestoko brane svoje područje posebno u vrijeme parenja. Ljubavni ples kod bete ima dvostruko značenje, privući ženku i otjerati drugog mužjaka. Prije parenja mužjak pripremi gnijezdo gdje će polagati jajašca, gnijezdo pluta po površini jer je načinjeno od sluzavih mjehurića koje ispušta mužjak. Nakon što privuče ženku, ona započinje izbacivati jajašca koje mužjak oplodi. Tako oplođena jajašca mužjak hvata ustima i odnosi u gnijezdo. Jajašca koja mužjak ne stigne sakupiti, ženka najćešće pojede. Nakon parenja, mužjak tjera ženku i preuzima brigu o gnijezdu. Razvoj jajašaca u prosjeku traje oko trideset sati

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr