Povratak

Mutna voda u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Postavili smo akvarij 190 litara prije tri tjedna, nakon toga je sve bilo OK i kada smo stavili ribe, ali nakon dva tjedna voda se počela mutiti. Očistili smo akvarij s tim da smo izvadili 1/3 vode, oprali filtere, ulili novu vodu i Aqua Safe voda se je raščistila i bila kristalno čista. Dva dana nakon toga voda se je zamutila te smo po preporuci Vaših akvarista ulili sredstvo za kristalizaciju vode, no nakon toga voda se nije raščistila nego je i dalje ostala mutna. Koji slijedeći postupak da poduzmem da bih dobila čistu vodu u akvariju?
Hvala,
Dubravka.

O: Novi akvarij s vodom, biljem, osvijetljenjem i filtracijom trebao biti barem dva tjedna bez ribica. Za to vrijeme pumpa, svijetlo i filter normalno rade, kako bi se uspostavila biološka ravnoteža akvarija (cikliranje-razvoj pozitivnih mikroorganizama, koji će ukloniti amonijak, nitrite i druge otrovne tvari). Filter bakterija se počinje nastanjivati i bujati. Bez dovoljnog broja ovih mikroorganizama, nemoguće je postići biološku ravnotežu potrebnu za život riba i bilja.

Vrlo se često dešava da voda u prvim danima boravka ribica u akvariju, postane mliječno bijela, odnosno nastaje tzv. sindrom novog akvarija. Zato je vrlo bitno novi akvarij tertirati sredstvima za razbistrivanje vode npr. Nutrafine cycle.

Prozirnost i boja vode u akvariju su indikatori kemijske i biološke stabilnosti. Mutna voda je znak da su u akvariju nastupili takvi procesi koji dovode do anaerobnog raspadanja organskih tvari, nestašice kisika, poremećaja fotosinteze biljaka i konačno do uginuća riba. Voda akvarija mora biti sasvim prozirna i bistra što se može postići biološkom ravnotežom u akvariju ili pak određenim postupcima filtriranja. Boja vode ovisi o kemijskom sastavu vode.

Niste naveli da li ste materjal, dekor, pijesak isprali prije stavljanja u akvarij, koliko imate ribica i koje vrste ribica u akvariju, da li je akvarij bio bez ribica u periodu cikliranja, kakve je boje zamućenje itd.

Za sada Vam savjetujem da provijerite kemijski sastav vode (pH, amonijak, nitrite, nitrate itd.) specijalnim testovima koje možete nabaviti u našim trgovinama. Nemojte vodu prečesto mijenjati, jer na taj način remetite biološku ravnotežu akvarija, što je vrlo stresno za ribice, dovodi do pada imuniteta i pojave bolesti.

Možete koristiti sredstva od Nutrafina B Cristal ili od Tetre Aqua Clear, koja služe za bistrenje vode.

Za sve dodatne informacije obratite se našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr