Povratak

Nagrižene peraje i izrasline po tijelu zlatne ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
rudolf kavran 2

 
Odgovara:
Rudolf Kavran, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam 3 zlatne ribice i držim ih u akvariju od 35 litara. Sve tri ribice su stare otprilike 4 godine, prošli tjedan na svojim ribicama sam primjetio kao da su im peraje nagrižene i imale su neke male izrasline po tijelu (sve 3) u akvarij sam stavio tetra medica contra spot i sada su skoro potpuno oporavile od toga, a dodao sam tek prije 4 dana, no sada novi problem sve 3 ribice većinu dana provode na povšini , ne znam u čemu je problem imam filter u akvariju,  dodajem povremeno tetra easy balance, hranim ih jednom dnevno. I imam još jedno pitanje što me zanima jedna ribica mi je još prošle godine pobijelila a druga je prije 3 mjeseca tako da sada samo 1 ima boju . Hvala. Rene

O: Bakterije su uzročnicima niza bolesti u zlatnih ribica. Bakterijske infekcije mogu se lokalizirati na određene dijelove tijela (peraje, repovi, škrge itd)., a mogu se i generalizirati po čitavom tijelu, pa čak i unutar organizma. Infekcije nastaju uslijed različitih uzroka: prljava i/ili prehladna voda, prenapučenost, jednolična i nedostatna ishrana, stres. Zatim, nastaju sekundarno nakon ozlijeđivanja kože parazitima ili mehanički (grizenje ili napadanje druge ribice).

Zlatne ribice prekrivene su zaštitnom sluzi koja ih štiti od infekcija, a ako je taj sloj oštećen, koža je podložnija bolestima. Sama infekcija primarno može nastati na spomenutim dijelovima tijela, a može biti i posljedica širenja infekcije, odnosno septikemije. Bolest se vrlo brzo širi i zahvaća cijeli akvarij. Često se stanje dodatno komplicira i gljivičnim oboljenjima.
Nedostatak peraja, repova, njihovo gnjiljenje itd, najčešće uzrokuju bakterije. One su normalno prisutne u akvariju, no slaba kvaliteta vode, stres, ozljeda ili prenapučenost akvarija potiče ovu bolest. Ako je pH, amonijak ili nitrati u previsokim koncentracijama u akvariju, peraje i rep mogu biti nagriženi. Ovo je više kemijski uzrokovan proces nego bakterijska infekcija i liječi se samo dovođenjem parametara vode na normalu. Kod ovog tipa gnjilenja ravni su a ne naborani rubovi peraja ili repa na mjestima gdje je počelo nagrizanje. Kod bakterijske infekcije, peraje su izlizane ili poderane, s crvenom crticom i bijelim ili ružićastim rubovima. Ako se ne liječi, peraje se postupno raspadaju sve dok više nisu vidljive a bolest tada inficira cijeli organizam.
Akvarij treba tretirati preparatima koji djeluju na bakterijske infekcije uz kombinaciju s vitaminskim pripravcima, kako bi se ojačao imunološki sustav u ribica. Za vrijeme liječenja, temperatura vode se može povisiti, i to postepeno, 1-2 stupnja dnevno i do 32°C. Na isti način se temperatura postepeno i snizuje nakon provedene terapije. Svakako se držite uputa koje propisuje proizvođač lijeka
A trebali bi i staviti pumpu u akvarije jer ribice su Vam na površini ,zato je lijek koji ste stavili veze kisik na seba pa je manjak kisika u akvariju. A ovo sto se tiće da pobijele moguci su genetski razlozi ,gdje sad genetika nako toliko godina dolazi do izražaja ili je mozda poslejdicaposlijedica stresa lijećenja tj pada imuniteta .Nadam se da sam vam pomogao.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr