Povratak

Neobično ponašanje i zdravlje ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nabavila sam zlatne ribice, imaju akvarij, pumpicu za zrak i par dana su bile mirne, mirno i polagano su se kretale, a sad već drugi dan pomahnitalo plivaju po akvariju. Zašto? Strah me je da im se nešto ne dogodi. Ali gladne nisu.
Hvala,
Iva

O: Ukoliko su Vaše ribe zdrave, dakle nemaju nekakvih vidljivih promjena po tijelu, plivaju uspravnih peraja i normalno prihvaćaju hranu, nemate razloga za zabrinutost.

Velika vrućina, koja vlada ovih dana, podiže i temperaturu u Vašem akvariju te neposredno utječe i na ponašanje riba. Mirno ponašanje prvih dana može se pripisati aklimatizaciji na novi prostor.

No, za postavljanje precizne i pouzdane dijagnoze potrebno je puno više informacija od navedenih u Vašem e-mailu, tako da gornje navode morate uzeti s rezervom.

Još jednom napominjem da se zdrava riba lako može prepoznati po "stavu", odnosno položaju peraja. Zdrava riba je pokretna s uspravnom leđnom perajom, dok je ista kod bolesne ribe uglavnom položena uzduž leđa.

Potrebno je napomenuti i nužnost redovnih izmjena vode, primjerice za male akvarije bez filtera minimalno 2 puta tjedno.

Količina hrane je također bitan čimbenik za zdravlje riba. Suprotno od uvriježenog mišljenja, uvjetno rečeno: "manje" količine hrane su bolje od "većih". U praksi to znači nekoliko listića po ribi dnevno. Velike količine hrane posredno dovode do veće količine organskog otpada koji narušava kvalitetu vode što uzrokuje stres te čini ribe manje otpornim na bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr