Povratak

Neon tetra (Paracheirodon innesi)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Možete li mi reći nešto više o neonkama: njihovim navikama, potrebama i sl. Koliki akvarij treba za nih? Jesu li društvene ribe i ako jesu koliko ih se mora najmanje držati u akvariju?
Hvala, Danijel

O: Neon tetra (Paracheirodon innesi) je slatkovodna riba iz porodice Characidae, roda Characiformes. Porijeklo vrste vodi iz bistrih ili muljevitih voda s područja jugoistočne Kolumbije, istočnog Perua i zapadnog Brazila. Ribe za akvarije se skupljaju u tekućim toplim (21-29°C) bistrim i mutnim vodama.

Šarene upadljive boje ribe olakšavaju posao hvatanja njihovim sakupljačima, a te boje ih ujedno čine jednim od najpopularnijih akvarijskih ribica.

Zahtjevi koje neonke postavljaju pred uzgajivače nisu veliki. Dovoljan je akvarij od bar 45 - 50 Litara, s tvrdoćom vode od 5.0-7.0. Bojažljive su, a zbog njihove veličine ne bi ih trebalo držati s velikim ili agresivnim ribama. Idealno je ako ih možemo držati s drugim vrstama tetri, pošto im odgovara sličan sastav vode.

Neonke su svežderi, uzimaju bilo koju vrstu suhe hrane, ali potrebno ih je također dohranjivati i dafnijama, smrznutim crvićima, sitnim račićima te tubifeksom.

Poželjno ih je držati u jatima od 5 do 8 riba, pošto vole plivati u jatu, i tada do izražaja dolazi njihova ljepota izazvana presijavanjem jarkih boja na njihovom tijelu. Još jednom treba napomenuti da se boja neonki gubi sa smanjenjem intenziteta svjetlosti (tokom noći), a pojavljuje se ponovo s aktiviranjem riba ujutro.

Odgovara im akvarij gusto zasađen biljem s temperaturama od 23° do 26° Celzijusa, što je najsličnije uvjetima koje imaju u prirodi, u Amazonskim rijekama.

Na žalost neonke su sklone obolijevanju od bolesti zvane "bolest neonki". Ona se očituje gubitkom jarkih boja Neonki, pojavom svjetlih pjegica na tijelu ribe, te grupiranjem riba oko izvora aeracije (u blizini zračnih pumpi) ili oko grijača. Bolest je obično fatalna, pošto se gotovo po pravilu otkrije prekasno.

U slučaju da želimo razmnožavati neonke u akvariju, potrebno je odvojiti mužjaka i ženku u poseban akvarij koji je potpuno zamračen, te postepeno pojačavati svjetlost dok ne primijetite da je izbačena ikra. Trebamo još i davati larve mušica ribama kao hranu, a tvrdoću vode podesiti na manje od 4.0.

Pošto se događa da odrasle jedinke pojedu izlegle mladunce, potrebno ih je odvojiti čim se primijeti da su jaja položena. Ribice se legu iz jaja oko 30 sati poslije polaganja ikre. Mlađ se hrani tvrdo kuhanim žumancetom, larvama račića, larvama naupilusa, pilećom jetricom ili gotovom hranom kupljenom u specijaliziranim prodavaonicama (takođe u krajnjem slučaju mlađ može jesti i suhu hranu predviđenu za odrasle). Male ribice dobivaju jarke boje mjesec dana po izlijeganju. Odrasle ribe se mogu pariti svakih petnaest dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr