Povratak

O održavanju zlatnih ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije zlatne ribice otprilike mjesec dana, u akvariju sa 15 l vode. Imam neku pumpicu koja upuhuje zrak te voda prolazi kroz krupniji šljunak i vatu koja je na vrhu. Unutar akvarija nalaze se jedna umjetna biljka a podloga je od kamenja i školjaka. Zanima me par stvari: da li bi bilo dobro da stavim u pumpicu, ili fitar, aktivni ugljen umijesto šljunka? Kako mogu dokučiti spol ribice, da znam da li se mogu mrijestiti? Kako bih mogao prepoznati da su se mrijestile te da li postoji određeno vrijeme ili vremenski razmak kada se one mrijeste? Još jedno pitanje: da li je bolje svaka dva tjedna mijenjati svu vodi, ili da mijenjam, 2/3 vodei ili kako da mjenjam vodu, pošto ribice ostave puno izmeta po vodi... Hvala, Ivan

O: Zlatne ribice spadaju u hladnovodne ribe, ali optimalna temperatura vode im je 20-25 stupnja celzijusa. Potrebno je redovito mijenjati vodu, kad se voda zamuti, i to najbolje svu zato što se radi o maloj količini vode. Zlatne ribice stvaraju veliku količinu otpadnih tvari, što zagađuje vodu, pogotovo ako nemate sustav za filtriranje ili on nije učinkovit. Također im je potrebna viša razina kisika nego konvencionalnim tropskim ribama.

Akvarijske ribe moraju imati vodu pravilnog pH, jer se inače neće moći razmnožavati, a ako je vrijednost pH preniska, mogu i uginuti. Idealan pH bi trebao biti između 6,8-7,5.

Aktivni ugljen bi bio poželjan. Treba ga staviti u filter i on će apsorbirati otrovne tvari u akvariju, što znači da će voda biti duže vrijeme čišća. Preporučuje se prije stavljanja ugljena u filter ugljen oprati toplom vodom.

Što je akvarij veći, lakše je njegovo održavanje i veća količina vode daje ribama i biljkama stabilnije uvjete života, tako da se najvjerovatnije Vaše ribice neće moći mrijestiti u tako malom akvariju.

O mrijestu riba je već pisao kolega (Mrijest zlatnih ribica, 7.11.2005.) a o drugim pitanjima Vas pozivam da dođete u Pet Centar i potražite stručnu pomoć od naših akvarista.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr