Povratak

Održavanje akvarija - izmjena vode i čišćenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kad sam kupio akvarij od 54 l s njim sam dobio i filter i grijač sa svjetlom. Sad mi se ovaj stari filter počeo stalno zaštopavati, a spužvu nisam mogao naći za taj filter pa sam odlučio promijeniti filter i u vašem dućanu sam kupio "Micro jet filter" i baš mi se sviđa jer je malen, a dobar, puno bolji od starog jer ću za njega moći naći spužvu i aktivni ugljen. Totalno sam očistio akvarij sa potpuno novom vodom, stavio sam taj filter i dodao sam pripravak da uništi klor i ostalo. Kako da ja sada taj akvarij održim čistim, tj. kada stavim novu vodu, znači kada da mu očistim filter, kako da ga očistim?
Hvala! Delva

O: Akvarij se održava redovnim izmjenama vode te pravodobnim i odgovarajućim izmjenama filter materijala.

Kod akvarija navedene litraže vodu je potrebno mijenjati svakih cca 14 dana, a to ovisi o gustoći nasada, vrsti riba, količini hrane, zastupljenosti bilja u akvariju, temperaturi vode i slično. Navedeno je individualno i kod svakog akvarija različito te isto možete prilagoditi svojim potrebama, odnosno navedenu frekvenciju izmjena vode uzmite s rezervom i razradite sustav sukladno s Vašim akvarijem.

Pri svakom čišćenju akvarija mijenjajte cca 1/3 vode, s time da vodu za izmjenu morate pripremiti na odgovarajući način, odnosno dan ranije odgovarajuću količinu vode ulijte u posudu te je tretirajte s nekim od preparata za dekloriranje i vezanje teških metala, primjerice preparatom Start plus (Dajana pet) ili nekim sličnim.

Vodu iz akvarija je najbolje izmjenjivati isisavanjem s dna pomoću gumenog crijeva (usisavača za dno) na principu podtlaka, a u našim trgovinama možete pronači specijalizirana crijeva za izmjenu vode. Isisavanjem vode s dna pomoću usisavača odstranjujete organski otpad koji se taloži na dnu, a pritom usisavate vodu s najvećom koncentracijom toksičnih spojeva koji su teži od vode te se talože pri dnu.

Nakon što isisate vodu iz akvarija (u čistu posudu koja se koristi samo za tu namjenu) u istoj vodi isperite filter materijale (spužve iz filtera). Na taj način osiguravate da se pozitivne bakterije (odgovorne za biološku filtraciju) koje se nalaze na spužvi ne odplave, odnosno ne unište vodom koja je drugačijeg kemijskog i fizikalnog sastava od one koja je u Vašem akvariju.

Dok je u akvariju niža razina vode, odnosno prije nadoljevanja pripremljene vode za izmjenu, počistite stakla pomoću čiste spužve, akvarističke rukavice ili nećim sličnim te odstranite sve uvenule i oštečene listove i biljke te obavite sve radove koji se odnose na izmjenu mjesta akvarističkog dekora, kamenja i slično.

Kada se obave svi potrebni/željeni radovi unutar samog akvarija nadolijte unaprijed pripremljenu vodu (odgovarajuće temperature) te je tretirajte odgovarajućim preparatima, primjerice tekućim bakterijama poput Biofiltr-a (Dajana pet), a po potrebi ph minus/plus-om (ovisno o željenoj razini kiselosti vode), provjerite tvrdoću vode i ostale parametre te ih korigirajte odgovarajućim preparatima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr