Povratak

Opstipacija (zatvor) kod ribica / Uzroci, simptomi i metode koje pomažu u svladavanju zatvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P:Imam zlatnu ribicu staru 6 godina. Inace je vrlo vesele naravi, mazi se, druzi, pliva. Unatrag 3-4 dana se ne mice s dna akvarija. Prema podacima dostupnima na internetu cini mi se da bi mogao biti zatvor. Ako je, sto mi je ciniti? Nema nikakve vidljive fleke po tijelu. Samo se ne moze pokrenuti, a kad pokusa kao da ju "baca na jedan bok" i onda opet legne i ne mrda. Cini mi se i da tesko dise. Promijenili smo joj vodu u subotu i cini mi se da uopce nema novog izmeta koliko mogu vidjeti. Mogu li ista napraviti za nju, bojim se da ne pati? Molim Vas za pomoc i hvala unaprijed. Ariana


O: Uzrok opstipacije (zatvora) kod ribica se najčešće dovodi u vezu s povećanim davanjem dnevnih količina hrane. Naime, zlatne ribice nerijetko uzimaju svu hranu koja im se i stavi u akvarij. Ako su te količine veće nego što bi se ljubimcu trebalo ponuditi (prosjek koji ljubimac pojede u minuti dnevno), nerijetko može dovesti i do probavnih smetnji. Probavne smetnje kod ribica se najčešće i očituju kao što ste i naveli. Ljubimac osim opstipacije i pokazuje slabu pokretljivost te nerijetko samo leži. Naravno, povećavanje količine poluprobavljene hrane u probavnom sustavu dodatno opterećuje i druge organe i organske sustave što isto utječe na njeno ponašanje kao i manifestaciju problema.



U slučajevima kada se smatra da ljubimac ima zatvor, poduzima se post, odnosno prestaje se hraniti ribica na nekoliko dana. Također, moguće je promijeniti i 50% vode akvarija s time da se promijenjena voda stavi zagrijana na cca. 20-22 °C. Na tu količinu, količinu izmijenjene zagrijane vode, moguće je dodati i žive bakterije, kao što su npr. Easy Life Easystart. Naravno, moguće je da je Vaš ljubimac i star, odnosno da je ispunio/la svoj životni vijek.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr