Povratak

"Oštećenje" repa ribe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dugorepe zlatne ribice, sve je u redu s njima, osim jedne anomalije koju sam vidjela dok sam čistila akvarij. Naime, jedna ribica mi je ostala bez komada repa. Uslijed čega dolazi do toga i da li je to normalno? Što bi trebala uraditi po Vašem mišljenju?
Berny

O: "Oštećenje" koje ste primjetili može nastati iz nekoliko razloga. Najvjerovatnije se radi o mehaničkoj ozljedi, odnosno posljedici ugriza druge ribe. Moguće je i da je riba zapela za nešto i pri tome otrgnula komad repa.

Osim toga, postoji i mogućnost da se radi o bakterijskom raspadanju peraja, ali u tom slučaju bi i ostale ribe u akvariju vjerojatno imale iste ili slične simptome.

Ukoliko se radi o mehaničkoj ozljedi, što je po opisanom vrlo vjerojatno, preporučam Vam da akvarij (ribe) ipak tretirate baktericidnim preparatima kako biste spriječili razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija na oštećenom tkivu repa. Osim sekundarnih bakteriijskih infekcija, moguća je i pojava gljivičnih oboljenja.

Ukoliko ste u mogućnosti, ribu odvojite u karantenski akvarij te je tamo i tretirajte. U Vašem slučaju nije potrebno tretirati sve ribe pa bi to bilo najbolje rješenje.

Također, potrebno je pratiti ponašanje riba u akvariju. Ukoliko uočite da druge ribe napadaju ozlijeđenu, potrebno je istu odvojiti što prije kako ne bi došlo do većih problema.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr